13°C

Beograd

OTKRIVENI NOVI DOKUMENTI: Henri VI svoj bračni krevet delio sa vojvodom od Safolka!

Više od 500 godina je prošlo otkako je umro britanski kralj Henri VI (1421-1471), a ugledni britanski dnevnik "Gardijan" je sada objavio vest da su otkriveni dokumenti iz kojih se vidi da je on svoj bračni krevet delio sa komornikom - vojvodom od Safolka.

Naime, istoričarka Loren Džonson je tokom istraživanja arhivske građe i svih dokumenata koja su se odnosila na kralja Henrija VI, poslednjeg iz dinasije Lakastera, otkrila da kralj u spavaćoj sobi sa suprugom Margaretom od Anžua, nije bio sam.

Henri je bio izuzetno pobožan, stidljiv i povučen i pouzdano se znalo da je u brak ušao nevin, a sada je nađen dokument u kome piše da kraljevski par nije bio sam kada su odlazili na spavanje.

Kralj i njegova supruga su se osam godina trudili da dobiju dete jer je Lankasterima bio potreban naslednik prestola i kada se sin konačno rodio na dvoru su kružili glasovi da ga nije začeo Henri, već neki od njegovih bliskih prijatelja koji su ga redovno pratili u bračnu postelju.

Loren Džonson je kazala novinaru Observera da se tako nešto nije praktikovalo i da to ukazuje na sterilitet vladara kome nisu pomogle "instukcije" iskusnih prijatelja.

U dokumentu koji pominje ove posete kraljici "udvoje", prema rečima Džonsonove, ne navodi se da li kralj nije znao ili hteo da uradi što se od njega očekivalo, što bi bio siguran dokaz da princu Edvardu nije bio biološki otac.

Prva kraljevska bračna noć konzumirana je pred publikom i taj običaj je u Engleskoj uveden, prema sačuvanim spisima, prvi put 1420. godine, kada se oženio Henri V, otac Henrija VI.

Mladenci su tada dobili da popiju pehar vina i sveštenik je blagoslovio krevet.

Izvor: Tanjug
Foto: Henri VI/Vikipedija

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar