13°C

Beograd

OBOGATITE SVOJ DOM MIRISNIM NOTAMA: Poboljšajte životni prostor lako!

Uticaj mirisa na raspoloženje i blagostanje može se manifestovati na neverovatan način: neki mogu izazvati osećaj uzbuđenja ili opuštenosti, drugi - da probude uspomene. Arome utiču na našu percepciju objekata i fenomena; na primer, ako dodate malo lišća mente vodi, u stanu će izgledati hladnije nego što je zaista.

Istorija upotrebe aromatičnih kompozicija za poboljšanje dobrobiti počela je pre više hiljada godina. Čak su i stari Grci otkrili da maslinovo ulje savršeno upija miris, a zatim postaje pogodno za upotrebu u medicinske i kozmetičke svrhe. Primer Grka je usvojen od strane Rimljana, svuda šireći masažu aromatičnim uljima i aromatičnim kupkama. Sada su mirisi prisutni u našim životima u različitim oblicima i proizvode se sa prirodnim i sintetičkim komponentama, u obliku parfema za telo i unutrašnjost.

Kako tačno koji mirisi utiču na raspoloženje i kako učiniti boravak kod kuće ili u kancelariji mnogo ugodnijim?

Ovo je posebno važno za one koji žele udobno opremiti svaki kutak za sebe i svoje najmilije. Stvaranje prijatne i zdrave atmosfere pogodne za odmor i opuštanje je takođe briga za dom. Potrudite se da ulazni hol dočekuje goste prijatnim aromama, jer je prvi utisak najvažnija stvar! Spavaćoj sobi su potrebni mirisi koji opuštaju nakon napornog dana, kao i promovišu san.

S vremena na vreme u kuhinji je potrebno očistiti vazduh od mirisa koji ostaju nakon kuvanja. U kancelariji ili automobilu, važno je da ostanemo usredsređeni i da nas ne ometaju sitnice. Terasa u kući u vrućim danima zahteva zaštitu protiv komaraca. Unutrašnji mirisi su u stanju da se nose sa svim ovim i daju našem životu novi zvuk. Dakle, citrusne note mogu podsetiti na bezbružne dane na obali mora. Mnogima će note vanile doneti uspomene na bezbrižne trenutke detinjstva, letnje praznike provedene sa bakom i njene ukusne kolače.

Naravno, svako ima sopstvena sećanja, ali postoji i opšti utisak da ih neke note stvaraju. Na primer, poznato je da miris lavande pomaže u borbi protiv nesanice i oslobađanja od negativnih emocija, aroma narandže umiruje, a miris limuna pobuđuje i poboljšava koncentraciju.

Vrste u kojima se mogu naći mirisne kompozicije mogu biti potpuno različite: od sprejeva do vrećica sa aromatičnim biljem. Elegantne arome lampe i sveće, električni difuzori, aromatični difuzori sa štapićima, slatke keramičke arome čarobnjaka iz poznatih firmi za proizvodnju parfimerije nisu samo izvor odličnog raspoloženja, već i atraktivan komad enterijera koji savršeno nadopunjuje vaš dom i kancelariju.

Stručnjaci u oblasti enterijera parfimerije naglašavaju da kućni mirisi mogu kvalitativno poboljšati naše živote, što je jedan od dokaza stalnog rasta na globalnom tržištu domaćih parfema. U Evropi, posebno u Francuskoj, koja u velikoj meri određuje globalne trendove u parfimeriji, teško je naći dom koji nema Bergerovu aromatičnu lampu, čija je funkcija ne samo da aromatizuje prostor, već i da eliminiše neprijatne mirise.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar