30°C

Beograd

NAUČNICI OTKRILI: Muško-ženska prijateljstva mit ili realnost?

Nauka i muško - ženska prijateljstva - da li to postoji?

Muško-ženska prijateljstva mit ili realnost? Naučnici su se napokon pozabavili ovom kontroverznom temom kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje. Zaključak je muškarci ne shvataju šta znači pojam 'samo prijatelji' iz ženske perspektive.

Platonske veze ili klasična "samo" prijateljstva između muškaraca i žena samo su mit. Zaključak je analize ove vrste odnosa među polovima koju je sproveo američki psiholog Adrian F. Ward.

Iako smo svedoci da neromantična prijateljstva između žena i muškaraca uglavnom ostanu na tome, u prilog Wardovoj tezi govore i nedavno sprovedena istraživanja koja potvrđuju da u praksi svakog odnosa ovog tipa postoji seksualna tenzija.

Muškarci ne kapiraju pojam 'samo prijatelji'

Kako bi ispitali jesu li platonske veze uopšte moguće tim sociologa i psihologa je osmislio istraživanje koje bi dalo nedvosmislen odgovor. Izabrali su 88 muško-ženskih parova koji su svoju vezu karaterizovali kao čisto prijateljsku. 'Prijatelje' su tokom eksperimenta razdvojili pa im postavljali pitanja vezana za romantična osećanja prema osobi s kojom su učestvovali u istraživanju.

Rezultati su pokazali kako su vrlo izražene razlike načinu na koji žene i muškarci doživljavaju prijateljstvo sa osobom suprotnog pola. Potvrđeno je kako su muškarci mnogo spremniji na romantične akcije sa svojom prijateljicom nego što su to žene s prijateljima.

Zauzeti i slobodni podjednako privlačni

Zanimljivo je kako procena muških učesnika o tome koliko su privlačni suprotnom polu nije bila utemeljena na onome što njihova prijateljica oseća već isključivo na vlastitim emocijama. Muškarci su se u ovom slučaju pokazali kao potpuni slepci pa su u većini slučajeva pogrešno procenjivali vlastite šanse pa su gotovo uvek preuveličavali stvarnu privlačnost koju prema njima oseća partnerka.

Sa druge strane, žene su se ponašale potpuno drugačije. One su tokom eksperimenta snažno umanjivale stvarni stepen privlačnosti koju oseća njihov kolega. Posebno je iznenađujuće bilo saznanje da su oba pola pokazivala podjednak interes za prijatelje koji su slobodni i prema onima u vezi pa su ih podjednako privlačili bez obzira na status.

Ipak razlike postoje, a one se očitavaju u tome da su muškarci u slučaju kada je njihova simpatija u vezi spremniji na konkretne poteze od koleginica. Zaključak je kako su upravo 'mužjaci' oni koji imaju problema sa održavanjem platonskih veza pa u svakom prijateljstvu ostavljaju mogućnost da ono postane nešto više. Dakle prijateljstva između muškaraca i žena su moguća ali uvek seksualna tenzija tinja i preti da se rasplamsa.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar