23°C

Beograd

SPAVATE LI MIRNO: Saznajte simboliku vašeg košmara!

Ako se povremeno budite u sred noći zbog ružnog sna, obavezno ovo pročitajte.

Panični strah, znojenje, pokrivanje s jastukom preko glave u tami – loš san i možemo li na neko vreme zaboraviti na spavanje? Koliko vam se puta desilo ovo?

Košmari znaju da nas trgnu i uplaše, te dugo nakon toga ostanemo budni jer se bojimo ponovo da zaspimo kako se ne bi ponovio loš san.


Prema nekim istraživanjima čak 8 odsto odraslih regularno muče košmari.

Stoga, otkrićemo vam šta se krije iza najčešćih.

Padanje i padanje i padanje

Padate li se iz aviona, kroz prozor ili jednostavno kroz večnu tamu, svejedno je -ono što je u snovima „padanja“ zastrašujuće jeste stalno iščekivanje tla i lom. Inače, u tu kategoriju spadaju snovi u kojima se gušimo.

Psiholozi tvrde da svi ti snovi često imaju jednaki uzrok: prenaporna svakodnevica zbog neke određene situacije ili zadatka.

U snu se odražava nesigurnost i napetost – simbolizuje se neizvesnim očekivanjem pada, odnosno tla. San pokazuje da ne znamo tačno kakav će biti epilog i kada. Zato se javlja strah.


Smrt voljene osobe

Ovaj san je jedan od najstrašnijih noćnih mora: voljena osoba umire ili je umrla. Ono što osećamo tada je bol ili očaj koji dolaze s gubitkom.

Često takve snove prati mit da nas upozoravaju na neki nemili događaj. Međutim, to nije tačno. Zapravo, snovi o gubitku spadaju među najbezazlenije i nikako ne najavljuju da će nam se neko voljen razboleti ili preminuti.

Oni simbolizuju neku promenu, uglavnom kad je reč o međuljudskim odnosima – ili emotivnu senzibilnost. Umre li dijete u snu, to verovatno znači da se naše tinejdžer osamostaljuje, a nama nije lako zbog toga.

stil.kurir.rs
Foto: pixabay.com

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar