25°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Index.hr

DAN KOJI JE PROMENIO SVET ZAUVEK Od ovog datuma više ništa nije isto

U zoru 6. juna 1944. godine počela je najveća pomorska invazija u istoriji.

Stotine hiljada britanskih i američkih vojnika, vojska slobodne Francuske te hiljade pripadnika drugih naroda i nacija tog su jutra jurišali na dobro utvrđene nemačke položaje na plažama Normandije.

Dan D je počeo. Bio je to zapravo početak Operacije Overlord, ali upravo iskrcavanje u Normandiji tog jutra, poznato kao Dan D, bilo je i ostalo najpoznatiji deo te istorijske bitke kojom je otvoreno zapadno bojno polje na evropskom kopnu. Nakon Dana D bilo je jasno nekoliko stvari: da će rat do kraja biti nemilosrdan, ali da je poraz Nemačke neminovan.

Naravno, tog jutra sve je još bilo neizvesno. Planiranje nečega što će postati najveća pomorska invazija u istoriji počelo je još 1943. godine. Jasno, sve se planiralo u tajnosti, a saveznički špijuni pobrinuli su se da nemački vojni establišment navedu na krivi trag.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

NOLE U NOĆNOM PROVODU Bella ciao ga je digla na noge! (VIDEO)

SPLITSKI GRADONAČELNIK IMA REŠENJE: SRBE TREBA NAGOVORITI DA DOĐU, NEKA PLATE ŽITOM!

LJUBAVNA PRIČA KOJU I DANAS OPLAKUJE SRBIJA! LAZA JE LUDO VOLEO LENKU, A ONDA SE POJAVIO - NIKOLA TESLA!

25 NAJVEĆIH NERAZREŠENIH MISTERIJA PLANETE Stranac sa plaže kog niko nije prepoznao i ukleta geografija! (GALERIJA)

Vučić: Čvrsto ćemo se boriti za Kosovo i Metohiju, ali za nas nema srećnog rešenja

Na planirani dan operacije vreme je bilo daleko od idealnog pa je sve odgođeno na 24 sata. Vreme i dalje nije bilo idealno, ali operacija se morala izvesti. Svako daljnje odgađanje bilo bi predugo zbog mesečevih mena te promena plime i oseke. A jasno je da bi odgoda od više dana povećala rizik da Nemci sve saznaju, a nestankom faktora iznenađenja, uvelike bi se smanjile šanse za uspeh. Hitler je znao da saveznici nešto planiraju, ali nije znao ni kada ni gde. Kao zapovednika njemačkih snaga na zapadu postavio je Ervina Romela, generala koji je dobio nadimak Pustinjska Lisica zbog uspešnog delovanja u Severnoj Africi.

Savezničko iskrcavanje počelo je 6.6. u 6:30 sati. Osamdeset kilometara obale u Normandiji podeljeno je u pet sektora: Juta, Omaha, Gold, Juno i Svord. Duvao je jak vetar, a čim su se približili obali, brodovi su se našli pod teškom mitraljeskom vatrom.

Saveznici zapravo prvi dan operacije nisu uradili ništa od onoga što su zamislili. Ipak, uradili su ono najvažnije - iskrcali su se i stvorili snažno uporište, dovoljno jako da ih Nemci ne mogu oterati. To je bilo dovoljno za dobar početak. Nemci su imali između 4000 i 9000 poginulih. Sa savezničke strane poginulo je najmanje 10.000 ljudi.

U iskrcavanju u Normandiji  je sudelovalo oko 5000 brodova, a samo na Dan D na plažama se iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika. Njima će se do kraja juna pridružiti još 875.000 ljudi. Do 12. juna saveznici će osloboditi prostor dužine 97 kilometara, koji se protezao 25 kilometara u unutrašnjost.

Iako je bilo puno većih bitaka u svetskoj istoriji, pa i u samom Drugom svetskom ratu, 6. lipnja 1944. bio je dan koji je promenio svet. Tog je dana napokon otvoreno zapadno bojno polje čime će znatno biti rasterećena Crvena armija koja je od 1941. godine u borbama izgubila milione ljudi.

Dan D dodatno su popularizovali brojni filmovi i kompjuterske igre. Najpoznatiji je svakako Spašavanje redova Rajna iz 1998. godine. Sam pojam "Dan D" ušao je u svakodnevni govor kao fraza koja označava važan dan u nečijem životu.

Još godinu dana nakon ovog iskrcavanja, trajao je Drugi svetski rat. Nemački otpor bio je žestok, ali saveznička pobeda i slom nacizma nakon Dana D bili su samo pitanje vremena.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar