24°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Nezavisne

ZABLUDE ILI ISTINA: DA LI SE KINESKI ZID VIDI IZ SVEMIRA I KOJA JE NAJDUŽA CESTA NA SVETU (GALERIJA)

Svi ponekad znamo biti potpuni sigurni u neke stvari i uzimati ih zdravo za gotovo. Ista stvar je i kod geografije: uvereni smo kako neke stvari znamo, toliko smo sigurni da bismo se u to kladili, ali ipak činjenice govore drukčije, te se neretko iznenadimo.

Ovo su najčešće zablude:

Lagos je glavni grad Nigerije

Da je ovaj članak pisan 1990. podatak o Lagosu kao glavnom gradu Nigerije bio bi ispravan, ali  još od 1991. glavni grad Nigerije premešten je u Abuju. Glavni razlozi za premeštaj bili su položaj Abuje (gotovo u sredini države), ali i tadašnje otvaranje zabavnog parka "Wonderland", poznatog i kao nigerijski "Disney", koji je trebalo da pomogne privlačenju turista.

Island je prekriven ledom

Uprkos imenu, mala ostrvska država u Atlantiku nije prekrivena ni okovana snegom i ledom. Zahvaljujući toploj severnoj atlantskoj struji u blizini, obale Islanda ostaju celu zimu bez leda. Jasno, ima ledenjaka, ali ne zaboravite kako je ovo zemlja vatre i leda, tako da ima ogroman broj gejzira, baš kao i vulkana.

Velika Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo su isto

Zapravo nisu. Ujedinjeno Kraljevstvo obuhvata Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku, a Velika Britanija sve navedene zemlje osim - Severne Irske. Dakle, razlika i te kako postoji.

Aljaska je najmanja američka savezna država

Aljaska je na samom severu i nije baš najugodnije mesto za život, pa nije previše ni naseljena. Ipak, po popisu iz 2016. godine SAD imaju dve manje zemlje: Vajoming (586.000 stanovnika) i Vermont (625.000 stanovnika). Tek onda, kao treća odzada dolazi Aljaska, u kojoj je dom našlo 742.000 duša.

Route 66 je najduža cesta Sjedinjenih Američkih Država

Iako je daleko najpoznatija te prolazi kroz tri vremenske zone spajajući Čikago i Santa Moniku u Kaliforniji, te se proteže na nešto više od 3.900 kilometara, Route 66 kudikamo je kraća od Route 20 koja spaja Boston i grad Njuport u Oregonu, a dugačka je neverovatnih 5.415 kilometara.

Norveška je najsevernija zemlja na svetu

Pogrešno, severnije tačke imaju i Rusija i Kanada, a najsevernije kopno na svetu pripada Grenlandu (tj. Danskoj), a reč je o ostrvu Kafekluben.

OVO MORATE PROČITATI

OD DANAS U BEOGRADU JE NOŠENJE MASKI OBAVEZNO! Proverite gde se nose bez izuzetka!

DR STEVANOVIĆ: UZ MERE, PAD BROJA ZARAŽENIH ZA DESETAK DANA

VEĆ SE GRABI PROFIT: LEK ZA KORONU KOŠTAĆE 2.340 DOLARA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 30.JUN: Danas sunčano i toplo,popodne oblaci!

Antarktik nema vremenske zone

Česta je zabluda kako zaleđeni kontinent na Južnom polu nema vremenske zone. Ipak, verovali ili ne, na Antarktiku je u upotrebi devet različitih vremenskih zona.

Portoriko je samostalna država

Mnogi će se začuditi da Portoriko nije samostalna država. Iako se nalazi duboko u Karipskom moru, on je prekomorska teritorija pod upravom SAD. Slična greška se pojavljuje i kod Bermuda koje su deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Antarktik je pustinja

Slično tome pretpostavka da sve pustinje imaju ekstremno visoke temperature vazduha daleko je od istine. Nedostatak padavina glavna je zajednička odlika svih pustinja sveta. Zaleđene antarktičke doline takođe su velike pustinje iako su u njima temperature vazduha duboko ispod nule.

Kineski zid se vidi iz svemira

Možda je najlepša geografska zabluda da se Kineski zid vidi iz svemira. Uprkos impozantnoj dužini, zid je previše tanak da bi bio vidljiv iz vasione.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti