2°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Alo.rs

MISTERIJA KOJA KRIJE KLJUČ ZA ČOVEČANSTVO: Ovo je do sada NEVIĐENO

Rezolucija snimka je 21 metar po pikselu.

Evropska svemirska agencija je objavila neverovatan video snimak koji prikazuje Marsov moćni krater Koroljev, piše Raša Tudej.

Taj krater će verovatno biti izvor vode za ljudske koloniste, ako ikad pokušamo da naselimo crvenu planetu.

Snimak koji oduzima dah je zapravo mozaik koji je nastao kombinovanjem skeniranih fotografija površine planete snimljenih stereo kamerom visoke rezolucije na sondi Mars Ekpres. Od velikog broja tih fotografija je nastao 3D pejzaž.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

PREVARA VEKA! Hrvatska otela SRBIMA 23 MILIJARDE EVRA!

Kon: Srbija u nedelji maksimuma, od sledeće nedelje smanjenje novoobolelih

KRUŠEVAC NOĆAS POGODILA OLUJA Provala oblaka i orkanski vetar! (VIDEO)

ČEDA JOVANOVIĆ prebačen na INFEKTIVNU, u lošem je stanju!

Rezolucija snimka je 21 metar po pikselu i prikazuje puni opseg kratera Koroljev, koji je širok 82 kilometra i nalazi se na severu Marsa. Krater je ispunjen ledom tokom cele godine, jer je njegovo dno dva kilometra ispod oboda, što ga čini prirodnim zaklonom koja štiti led od elemenata.

Misija sonde Mars Ekspres pokrenuta je 2. juna 2003. godine, a do Crvene planete je stigla šest meseci kasnije. Od tada na zemlju stižu neverovatne fotografije planete.

Sam krater nazvan je u čast glavnog sovjetskog raketnog inženjera i konstruktora svemirskih letelica Sergeja Pavloviča Koroljeva (1907-1966), kog nazivaju i ocem ruske svemirske tehnologije zbog njegovog doprinosa ruskoj interkontinentalnoj raketi R7.

Njegove rakete su postavile u orbitu Sputnjik 1957. godine, a Jurija Gagarina poslali su u svemir 1961.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti