22°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Srbija Danas

POVEDITE RAČUNA: Evo KOJU KOLIČINU određenih vitamina SMETE da unesete na dnevnom nivou!

Mnogi želeći da sačuvaju svoj imuni sistem i zdravlje posežu za raznim suplementima i vitaminima. Neretko se dešava da ljudi koji konzumiraju ni sami ne znaju koliko dnevno mogu da unesu vitamina u organizam, pa ih piju na svoju ruku, što može izazvati kontraindikacije jer su našem organizmu različiti vitamini u različitim koncentracijama potrebni za normalno funkcionisanje.

SAZNAJTE JOŠ

TUČA NA ULICI: Pobegli iz kafića da ne bi platili račun, zaboravili telefon pa je NASTAO KARAMBOL!

NEKA MU JE VEČNA SLAVA: Pedeset godina je besplatno lečio siromašne, TUŽNO kakav je kraj DOČEKAO!!

MAJSTORI PROFITIRAJU: Cena rušenja zida u stanu 1.000 evra!

PREDSEDNIK SRBIJE SASTAO SE SA AMBASADOROM RUSIJE U PREDSEDNIŠTVU

1. Vitamin A - Preporučeni dnevni unos vitamina A je 800 mikrograma, a gornja granica unosa je 3.000 mikrograma. Upoređujući s hranom, na primer 100 grama tune ima 23 mikrograma retinola.

2. Vitamin B - Preporučena dnevna vrednost vitamina B3 (niacina) je 16 miligrama, a gornja granica je 35 miligrama. Banana ima skoro 0,5 miligrama vitamina B6, a to zadovoljava 25 posto dnevnog unosa.

3. Vitamin C - Prosečnoj osobi svakog dana potrebno je 80 miligrama vitamina C, a to može dobiti iz jedne velike narandže, limuna ili seckane paprike. Najviša dnevna količina koju ne bi trebalo prekoračiti je 2.000 miligrama.

4. Vitamin D - Dnevna preporuka za uzimanje vitamina D za odrasle je 5 mikrograma, a najviša dnevna količina koju ne bi trebalo prekoračiti je 50 mikrograma. Preporučenu dnevnu dozu zadovoljava konzerva tune ili sardina.

5. Vitamin E - Dnevna preporuka za uzimanje vitamina E za odrasle je 12 miligrama, a najviša dnevna količina koju ne bi trebalo prekoračiti je 1.000 miligrama. Kašika suncokretovog ulja sadrži 28 posto prosječnog dnevnog unosa vitamina E.

Napomena: Pre svega se preporučuje da odradite potrebne analize i u konsultaciji sa svojim doktorom odredite adekvatnu terapiju i da ne eksperimentišete na svoju ruku.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar