16°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Glossy.rs

IZNENADIĆETE SE: Ovo su imena koja se najčešće mogu čuti u našoj zemlji

Uprkos tome što roditelji sve češće daju moderna imena, na listi najpopularnijeg u Srbiji ipak vodi jedno "klasično" žensko ime!

Najčešće žensko ime u Srbiji je Milica, dok se najviše muškaraca odaziva na ime Dragan i to zbog "stare slave", jer se to ime već tri decenije ne nalazi na listi deset najpopularnijih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

"Zlatne godine" za to muško ime bile su pedesete i šezdesete prošlog veka, kada je Dragan preuzeo primat od Slobodana, koji je obeležio period od 1942. do 1947. godine.

 Put do trona nije bio lak ni za Milicu, koja je u drugoj polovini dvadesetog veka izgubila popularnost stečenu pre Drugog svetskog rata.

SAZNAJTE I OVO...

"NIJE IZDRŽALA" TUGA U NIŠU: Preminula DEVOJČICA iz Obreža koju je rođak udario automobilom

U STANU NA NOVOM BEOGRADU KOJI JE GOREO ŽIVI PORODICA SA DECOM: Kuljao OBLAK crnog dima, nesreća IZBEGNUTA spletom OVIH okolnosti!

POTRESNA ISPOVEST majke nastradalog pilota: Stalno smo ŽIVELI U STRAHU, obistinilo se NAJGORE!

PUTEVI SRBIJE: Zatvoren saobraćaj na petlji Umčari

Ipak, devedesete su donele novi-stari trend, pa je Milica ponovo "zagospodarila" matičnim knjigama rođenih, u koje se to žensko ime i dalje upisuje više nego sva ostala.

Popularnost imena Milica bila je nakratko poljuljana samo 1997. godine, kada je pijedestal preuzela Jovana, ali se već naredne godine sve vratilo na staro.

Radmila, Ljubica, Vera, Olga, Desanka… imena su koja su obeležila period između dva svetska rata, da bi nastankom "druge Jugoslavije" u modu ušla imena kao što su Slobodanka, Ljiljana, Snežana i Zorica.

Sam kraj dvadesetog veka i prve godine novog milenijuma doneli su popularizaciju ženskih imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija.

Na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola, koji se pre toga bezmalo pola veka nije nalazio ni među deset najpopularnijih.

Iz tog razloga, Nikola zauzima tek peto mesto na listi imena koja, prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva, nosi muška populacija u Srbiji.

U top 10 muških imena zadržala su se nekad veoma popularna imena kao što su Zoran i Goran, a mesto na listi rezervisano je i za tri "predratna" imena – Milan, Aleksandar i Dušan.

 

S druge strane, sve je manje roditelja koji svojoj deci daju ime Miodrag ili Milorad, dok su imena poput Luka, Stefan i Lazar u poslednjih četvrt veka doživela pravi "bum".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar