Izvor: KURIR
05.01.2021 u 18:13
0

OKEAN SE DAVI U MASKAMA ZA LICE: Da bi se razgradile potrebno je 450 godina!

Tokom 2020. godine je proizvedeno oko 50 milijardi zaštitnih maski za lice, a procenjuje se da je 1,56 milijardi komada završilo u okeanima, pokazuju podaci grupe „Oceans Asia“.

U izveštaju su navedeni zastrašujući podaci o zagađenju okeana tokom pandemije, a s obzirom na količinu maski koja je završila u svetskim vodama, to je veliki problem. Procenjuje se da je za raspad plastične maske potrebno čak 450 godina.

PROČITAJTE I OVO

Broj povređenih u UROŠEVCU raste! (VIDEO)

JEZIVO! Zaklana žena kod Požarevca!

KORON LAVIRINT U SRBIJI: Borba se nastavlja!

Takođe, u izveštaju se navodi da će oko 3 odsto od 52 milijarde proizvedenih maski završiti u našim vodama. To su zabrinjavajući podaci, jer plastični otpad godišnje usmrti oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion morskih ptica i mnogo više ribe, beskičmenjaka i drugih morskih bića.

Plastični otpad ne utiče samo na morski život, nego i na obalske zajednice, ribolov i ekonomiju.

Plastični otpad je drastično povećan tokom prošle godine zbog pandemije koronavirusa s obzirom na obavezu korišćenja zaštitnih maski i rukavica, a to će se negativno odraziti na prirodu.

-Jednokratne maske su napravljene od različite vrste plastike i teško se recikliraju zbog svog sastava, rizika od kontaminacije i infekcije. Ove maske završavaju u okeanima kada se odbace i kada sistem upravljanja otpadom nije adekvatan, kada je preopterećen i ako uopšte postoji-navodi se u izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ

TUŽNA VEST ZA VATERPOLO SVET: Preminuo BARBA!

OTAC TROVAČ! Pokušao da ubije bivšu ženu i ćerku krofnama!

KAKVA TERETANA, SVI NA KLIZANJE Svi benefiti zabavne zimske aktivnosti

BELI SPORT ZAVIJEN U CRNO: Novakov trener tuguje!

Otpad nanosi štetu okeanima i životinjama, a primer je uginuli pingvin pronađen na plaži. U njegovom želucu je bila maska.

Autori izveštaja navode da postoje rešenja koja će minimalizovati uticaj plastičnog otpada. Među njima su maske koje se više puta mogu koristiti i koje su napravljene od materijala pogodnog za reciklažu. U svakom slučaju je potrebno odlagati maske i rukavice na adekvatan način. Takođe, važno je izbegavati plastična pakovanja i odabrati ekološki prihvatljive alternative.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter