SRAMOTNO: Kosovski savez primljen u UEFA, iako Statut nije promenjen!

 

Fudbalski savez Kosova postao je danas 55. član Evropske fudbalske unije (UEFA), posle tajnog glasanja na Kongresu u Budimpešti, iako prethodno nije promenjen Statut UEFA.

Kosovo je primljeno prostom većinom glasova jer je, od 54 članice, dobilo 28 glasova. Protiv su bila 24 saveza.

Prethodno, u glasanju za promenu Statuta UEFA, za šta je bila potrebna dvotrećinska većina, nije usvojen amandman kojim bi bio promenjen stav u Statutu da samo zemlje koje su priznale Ujedinjene nacije mogu da budu clanice UEFA.

Odluka o prijemu kosovskog saveza znači da će klubovi i reprezentacija moći da igraju zvanične utakmice u evropskim takmičenjima. Pored toga, kosovskom savezu otvoren je put za članstvo u FIFA i naknadno mesto u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je ranije danas u obraćanju na Kongresu UEFA da je zahtev kosovskog saveza za članstvo u evropsku kuću fudbala uplitanje politike u sport.

- Bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, kao predsednik FS Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike - izneo je izlaganje Karadžić, uoči glasanja o prijemu Kosova.

On je naglasio da FSS nikada neće podržati slične presedane, koji sutra mogu da se dese i drugim članicama UEFA.

- Naravno da FS Srbije nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju veštinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, dosledno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni član evropske fudbalske organizacije - naveo je Karadžić.

Predsednik FSS je naglasio da fudbal ne sme da prekraja granice bilo koje države, i da bi upravo primanje samoproglašene države Kosovo u UEFA to značilo.

- Fudbal ne sme da pređe liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal - rekao je Karadžić i podsetio da su Ujedinjene nacije nedavno odbile i prijem Kosova u UNESKO.

- Još od 2012. godine FSS se svim legalnim pravnim sredstvima snažno protivio i borio protiv ideje da se ovo pitanje uopšte nađe pred članovima najvažnijih tela, a na tom putu naše velike borbe uvek smo imali podršku UEFA i FIFA. I na tome smo zahvalni. Podsetiću vas i na veoma važnu činjenicu, a to je da takozvana država Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, kao i da je nedavno odbijen i njen prijem u UNESKO - rekao je Karadžić.

On je dodao da za prijem kosovskog saveza u UEFA postoje veliki proceduralni i pravni nedostaci.

- U razmatranju čitavog slučaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujućoj Rezoluciji Saveza bezbednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Jugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas "gluvo i slepo" prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija? Razmatranje ovog pitanja i eventualno zeleno svetlo Fudbalskom savezu Kosova može da dovede do podela medu članstvom i da otvori put mnogim zahtevima za prijem u članstvo UEFA - naveo je Karadžić i podsetio da sport ne vode političari.

- Moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovde pred vama politički, a ne fudbalski predlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim političkim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo ne politici u fudbalu - zaključio je Karadžić.

 

Tanjug
Foto: Twitter/bcollaku1/UEFA/Etomiuc

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro