Izvor:
06.10.2016 u 14:57
0

NEMORALNA FIFA: Kosovo može, Srbija ne može

Poslednjih mesec dana svedoci smo da ne važe ista fudbalski zakoni za sve zemlje članice FIFA. Svetska fudbalska kuća još jednom je potvrdila kako ima dvosturke aršine u tumačemju pojedinih zakonskih normi. U zavisnosti od države do države FIFA na različite načine primenjuje pojedine zakone.

Na taj način nastao je pravi haos oko igrača koji imaju dvojno državljanstvo i sada žele da nastupaju za drugu nacionalnu selekciju. Ko, kako i na koji može da nastupa za drugu reprezentaciju ostaje i dalje prava dilema sve dok na kraju FIFA ne presudi po svom nahođenju ili možda i nečem drugom.

Bojan Krkić je bio želja našeg saveza u nekoliko navrata, ali od nastupa za zemlju svoga oca neće biti ništa. FIFA je odlučila da napadač Stouka ne može da igra za Srbiju pošto je pre osam godina nastupio za Španiju. Krkić je zaista odigrao čak tridesetak minuta u dresu “crvene furije” protiv Jermenije

Svojevremeno je i Kleo imao želju da igra za Srbiju, ali ni on nije dobio dozvolu iako nije nastupao za selekciju Brazila.

Kada su u pitanju nastupi za reprezentaciju Srbije FIFA uvek ima spreman odgovor Ne može.

Sa druge strane imamo potpumi paradoks. Fudbalskom savezu takozvanog Kosova omogućeno je da registruje čitavu reprezentaciju. U meču protiv Finske nastupilo je čak devet novih igrača, a pristižu novi. U tom kontekstu stižu i žalbe iz Albanije kako im “braća” otimaju igrače.

Samir Ujkani je 20 puta branio gol Albanije i bez problema sada nastupa za Kosovo. FIFA je odobrila i golmanu iz BiH Adisu Nurkoviću da nastupa za Kosovo, iako ima tri meča za „zmajeve”.

Odavno su poznati slučajevi dvojice brazilskih igrača koji su promenili nacionalne boje bez problema. Tijago Mota danas igra za Italiju iako je nastupao za Brazil, a Diego Kosta je nezamenljiv u selekciji Španije.

Ako je i od FIFA mnogo je. Zakone ipak treba poštovati bez obzira ko i kako lobira. Ipak, treba imati malo morala.

Happy.rs

Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter