Izvor:
17.12.2019 u 16:00
0

GDE JE TU ZVEZDA Za Ligu šampiona u igri DVE MILIJARDE evra!

UEFA iz godine u godinu povećava budžet kojim nagrađuje učešće klubova u elitnom takmičenju, a sve kako bi izbegla stvaranje Superlige. Zbog toga je profit sve veći, a deo tog kolača ugrabila je i Crvena zvezda.

Svakim povećanjem budžeta, bogati klubovi zarade još malo više novca igrajući Ligu šampiona, pa su tako spomenuti klubovi već nakon grupne faze blizu zarade od 100 miliona evra.

U odnosu na iznos koji se dodeljivao klubovima u prethodnom ciklusu (2017/2018 – 2018/2019), sada se radi o čak 54% više novca, fond od 1,2 milijarde evra porastao je na 1,9.

Fond uključuje fiksni iznos za učešće u grupnoj fazi, bonus za nastupe, zavisno o količini pobeda i remija, iznos od TV prava te onaj definisan snagom UEFA-inog koeficijenta određenih klubova.

Klubovi u sezoni 2019/2020 na osnovu svojih nastupa mogu osvojiti fiksnih 15,2 miliona za nastup u grupnoj fazi, 2,7 milion za svaku pobedu, 900 hiljada za remi, 9,5 miliona za nastup u osmini finala, 10,5 za četvrtfinale, 12 za polufinale, 15 za finale i 19 pobedniku.


POGLEDAJTE JOŠ SPORTSKIH VESTI

ONA NIJE REZERVA, ONA JE PRAVA BOMBA: Golman Zvezde pokazao novu devojku!

LEGENDA NBA LIGE Neverovatni rekord Bobija Marjanovića! POGLEDAJTE! (VIDEO)

ČISTKA U ZVEZDI Evo ko odlazi, a tek ko oblači crveno-beli dres


Dakle, bez zarade od TV prava i UEFA-inih koeficijenata, klubovi ove sezone u Ligi šampiona mogu osvojiti maksimalno 82,5 milion evra.

Ono što se razlikuje u odnosu na ranije cikluse jeste činjenica da je udeo novca od TV prava bitno bolji i ide u korist UEFA-inog koeficijenta, što znači da najveći deo kolača dele najbogatiji klubovi.

Naime, UEFA-in koeficijent određuje se prema nastupima klubova u evropskim takmičenjima u posljednjih 10 godina sa posebnim bonusima za osvajanje UEFA-inih turnira.

Budući da su španski klubovi vršili neviđenu dominaciju u Ligi šampiona i Evropskoj ligi u poslednjoj deceniji, ne treba čuditi da su Real Madrid (1.), Barselona (2.) i Atletiko Madrid (4.) na samom vrhu.

Posledica promenjenog sastava raspodele novaca vidljiva je na primjeru Atalante i Intera. Atalanta se plasirala u osminu finala i zasad osvojila 40 miliona, dok je Inter osvojio milion više uprkos tome što je ispao u grupnoj fazi.

Crvena zvezda je ovu godinu završila sa 20,4 miliona evra, što znači da je samo Slavija iz Praga dobila manje novca od Beograđana (18,2). Što se tiče klubova sa Balkana, najviše novca je uzeo Dinamo

sa 27,8 miliona.

Bajern (82 miliona), Barselona (81), Juventus (80), Mančester siti (78), Liverpul(76) su ove sezone Lige šampiona zasad zaradili uverljivo najviše od svih klubova.

Izvor: Blic.rs

Foto: Twiter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter