23°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Alo.rs

PANDEMIJA OSTAVILA POSLEDICE: Velikani na ivici ambisa

Pobede, trofeji, rekordni transferi, astronomske plate, budžeti bez granica, nadgornjavanja ko ima moćniji tim, hvalisanja profitom... sve to je u ofsajdu već mesecima. Kovid-19, taj golim okom nevidljivi neprijatelj, porazio je fudbalsku imperiju. Rezultat? Nema tog semafora koji bi ga iskazao.

U iščekivanju podvlačenja linije ispod konačnog skora gubitaka prouzrokovanih prekidom sezone, već se pojavljuju procene koji klubovi su u kojoj meri pogođeni od udara sićušnog protivnika. Najveći klubovi, dabome, najviše stradaju.

Barselona i Real Madrid, koji La Ligu već godinama čuvaju na pijedestalu najjačih evropskih šampionata, pretrpeće najveće gubitke ukoliko se špansko prvenstvo ne nastavi (plan je da ponovo krene 12. juna). Prema studiji Dojče banke, rupa u sefu Barse u tom slučaju bila bi između 120 i 260 miliona evra, a u Realovom između 99 i 230 miliona.

OČEKIVANI GUBICI

Barselona 120-260*

Real 99-230

Mančester J. 90-214

Marselj 206

Bajern 80-200

PSŽ 100-195

Mančester Siti 75-184

Liverpul 75-184 * u milionima evra

Najveći klubovi Premijer lige su odmah iza španskih divova. Minus koji visi nad kasom Mančester Junajteda kreće se u rasponu 90-214 miliona evra, dok se u njegovom gradskom rivalu Sitiju i Liverpulu, viđenom prvaku ukoliko se engleski šampionat nastavi, predviđa gubitak od 75 do 184 miliona evra.

Kako je pokazala studija, najbolji nemački klub Bajern suočava se sa izostankom prihoda od 80 do 200 miliona, uprkos nastavku Bundeslige. A koliko košta to što se igra bez publike pokazuje primer Dortmunda, koji od svakog meča na svom praznom stadionu gubi tri miliona evra koje bi zaradio od prodaje ulaznica.

Francuska Liga 1 je zasad jedina od top 5 evropskih koja se neće vraćati ove sezone, a to će, prema istraživanju Dojče banke, iz kase njenog prvaka Pari Sen Žermena isterati najmanje 100 miliona evra, a možda i još toliko. Jednako teško je stradao i Marselj, koji je sam objavio da se nalazi pred bankrotom zbog manjka od 206 miliona evra u planiranoj zaradi ove sezone.

Au, šta uradi korona fudbalu... A kriza još nije ni blizu kraja... 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar