Izvor:
02.11.2017 u 16:47
0

Kežman udario na bivšeg selektora: Odbio sam Muslinove „ponude za saradnju“!

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Mateja Kežman, koji je u poslednje vreme u žiži javnosti kao menadžer Sergeja Milinkovića-Savića, uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem ističe da je odbio ponudu bivšeg selektora Slavoljuba Muslina za "saradnju" kako bi mladi igrač Lacija dobio poziv u A tim Srbije.

Muslin, koji jednog od najtalentovanijih igrača nije zvao, uspeo je da odvede Srbiju na Mundijal, a nakon što je raskinuo ugovor sa Savezom optužio je Kežmana da je vršio pritisak preko medija.

"Na putu sam u Belgiji poslovno i ne mogu da se obratitim javno u Beogradu. Plasmanom na Svetsko prventsvo u fudbalu “A” selekcija Srbije ostvarila je uspeh nakon višegodišnjih neuspešnih pokušaja da se domogne nekog internacionalnog takmičenja. Taj uspeh je posledica angažovanosti igrača, stručnog štaba, navijača i pravih poteza Fudbalskog saveza Srbije", počeo je Kežman svoje pismo.

On dodaje da je poslednjih dana ovaj rezultatski momenat u javnosti potpuno zanemaren jer je uglavnom prisutna polemika u vezi sa statusom dosadašnjeg selektora Slavoljuba Muslina.

"Priznajem da sam imao veliku dilemu oko svog javnog oglašavanja. Prevagnula je želja da zbog svog integriteta jasno pružim osvrt na zbivanja u proteklom periodu. Selektor Slavoljub Muslin kaže da je smenjen zbog nepozivanja u reprezentaciju Sergeja Milinković- Savića. Ukoliko je javnost informisana dobro, gospodin Muslin (zaposleni) je sporazumno raskinuo ugovor sa savezom (poslodavcem). Poenta je da nije reč o smeni već o sporazumnom raskidu ugovora za koje je neophodna saglasnost volja svih ugovornih strana. Svi njegovi saradnici su ostali u selekciji, a on nije nastavio svoj poslovni odnos. Pre ce biti da su neki njegovi lični interesi postali očigledniji".

Kežman ističe da je Milinković-Savić afirmisani srpski internacionalac koji je svoj kvalitet demonstrirao nastupima u italijanskoj i belgijskoj ligi, evropskim takmičenjima i mlađim selekcijama Srbije (evropski i svetski šampion).

"Ukoliko se prihvatite javne funkcije, logično je očekivati da ćete se suočiti sa pitanjima javnosti u vezi sa nepozivanjem igrača takvog pedigrea u nacionalni tim. Sigurno nije uputno da u obrazlaganju svojih postupaka koristite neodređene formulacije, a da istvoremeno ne navodite konkretno o čemu je reč. Šira javnost u Srbiji, kao i ljudi poput Alegrija, Kostakurte, Ambrozinija, Ravanelija, Tumbakovića, Mirkovića javno su iskazivali mišljenje, ne zato što ih je Mateja Kežman instruisao (reč je o ozbiljnim ljudima za koje je nepristojno tvrditi da su bili “istureni” u službi tuđeg interesa) već verovatnije zato što ponešto znaju o fudbalskoj igri".

Kako navodi Kežman, potpuno je tačna opservacija da se mladi igrači postepeno uvode u selekciju određenom dinamikom. Nadam se da gospodin Muslin nije mislio na dinamiku kojom je on uvodio mlade igrace u prvi tim. Najbolji primeri su članovi “zlatne generacije” Veljković, Grujić, Radonjić, Živkovic, Gajić, Milinković-Savić. Rajković i ostali koji uopšte nisu uvođeni u A selekciju .

"Primetiću da ovde imamo jedno zanimljivo izvrtanje realnog konteksta stvarnosti, jer je Sergej Milinković Savić mlad samo po svojoj krštenici, a po iskustvu, učinku i kontinuitetu nastupa na najvećoj sceni je itekako iskusan fudbaler. Priče o tome da li je Sergej dobar ili ne su prosto suvišne s obzirom na činjenično stanje i njegove nastupe na najvećoj sceni".

"Gospodin Muslin kaze da menadžerski lobi pravi pritisak na njega kako bi se preko reprezentacije Srbije napravila podloga za transfer Sergej Milinković-Savića. Tržišna vrednost fudbalera je relativna kategorija i varira u zavisnosti od velikog broja determinanti. U slučaju Milinković-Savića cena je utvrđena na osnovu procena merodavnih analitičkih agencija i na osnovu iznosa ponuda koje su pristizale na adresu Lacija".

Kežman dalje navodi da nikakvu ulogu u formiranju njegove tržišne cene ne igraju nastupi u A reprezentaciji Srbije jer njih nije ni bilo, pa se ne mogu navoditi kao argument koji utiče na tržišnu vrednost (trenutno vrlo visoku).

"Selektorove ponude za “saradnju” preko trećih lica sam sa indignacijom odbio, jer u takve kombinacije nisam ulazio niti imam nameru da ikad ulazim. Očigledno gospodin Muslin zna za drugačije relacije u odnosima sa fudbalerima i njihovim menadžerskim agencijama, jer se tokom svoje trenerske karijere suočio sa optužbama od strane sopstvenih igraca u klubovima koje je vodio za “participaciju” u njihovim ugovorima i transferima (Oleg Samsonov, Georgi Pejev i ostali …). Pretpostavljam da sam i taj njihov javni nastup organizovao ja?"

"Ukoliko je sve vreme bio pod pritiskom zašto ranije nije obrazložio svoju poziciju prema poslodavcu (FŠ) i ukazao na izvore pritiska, nego sada preko mog imena pravi izlaznu strategiju u nameri da zakamuflira svoja činjenja?

Nadam se da će aktuelne odluke doprineti uspešnoj prezentaciji srpskog fudbala u budućnosti, jer kvalitet imamo, a navijači u našoj zemlji sa razlogom očekuju rezultate i kvalitetnu igru, bez obzira na to ko je selektor i ko je personalno u selekciji", zaključio je Kežman.

tanjug.rs
Foto: instagram/mateja kezman, facebook/mateja kezman

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter