Izvor:
07.11.2017 u 21:19
0

Novinar Njujork tajmsa gledao utakmicu Partizana i Skenderbega: Dobio sam jasnu poruku – smej se, ponašaj se normalno, nismo CIA!

Novinar "Njujork tajmsa" Endrju Kei boravio je nedavno u Beogradu, gde je gledao utakmicu Lige Evropa u kojoj su se sastali Partizan i Skenderbeg.
"Njujork tajms" objavio priču sa "insajderom" iz organizacije FARE.
Organizacija FARE, koja se bori protiv svake diskriminacije u fudbalu, angažovala je "headhunters-a" (lovca na glave), koji je imao je zadatak da dođe u Beograd i posmatra ponašanje navijača Partizana na meču protiv Skenderbega.

Ugledni "Njujork tajms" objavio je priču sa tim muškarcem, koji je poput mnogih iz organizacije FARE, obučen da beleži svaki detalj – od poruka na transparentima, izgled zastava, skandiranje, povike… sve što bi moglo da potpadne pod kršenje disciplinskih pravila UEFA.

Novinar "Njujork tajmsa" pridružio se saradniku FARE na tribinama stadiona Partizana da se lično uveri kako sve to izgleda. Posmatrač FARE je tražio da ostane anoniman kako bi nastavio da radi svoj posao.

"Nikada se ne zna šta može da se dogodi na utakmici", rekao je posmatrač FARE novinaru "Njujork tajmsa" dok je pakovao moćnu kameru koja snima i najudaljenije tačke na stadionu.

U članku se navodi da je fudbal na Balkanu, u svakom smislu, usko povezan sa nacionalnim identitom i zato se verovalo da ni utakmica Partizan – Skenderbeg toga neće biti lišena. Sve je to nasleđe, dodaje se, brutalnog rata tokom 90-ih godina prošlog veka, što se najbolje videlo na stadionu Partizana 2014. godine kada su igrale Srbija i Albanija u kvalifikacijama za EURO2016, kada je dron sa zastavom takozvane "Velike Albanije" doleteo iznad igrališta, što je bio povod za prekid meča.

Na utakmici Skenderbeg – Partizan u Albaniji, posmatrač organizacije FARE je zabeležio skandiranje protiv Srba: "Ubij Srbina", "Zakolji Srbina"… Taj izveštaj je dostavljen UEFA, a epilog je da je albanski klub kažnjen utakmicom igranja bez publike i dodatno 60.000 evra.

Posmatrač koji je bio zadužen za utakmicu Partizan – Skenderbeg išao je na svoj 21. zadatak, odnosno na 21. utakmicu. Najpre se telefonom javio delegatu UEFA, a posle utakmice zadatak je da pošalje kompletan i detaljan izveštaj u sedište organizacije FARE.

Reč je o muškarcu, koji ima nešto više od 20 godina, koji se potpuno uklopio u ambijen i, bez ikakvog nagoveštaja da je "sumnjiv", ušao je u masu ljudi.

"Ti se samo ponašaj normalno. Nismo CIA", rekao je novinaru ovaj FARE posmatrač.

Posmatrači FARE, navodi se u članku, moraju da budu obazrivi tokom utakmice. Navijači u pojedinim zemljama, ljuti što se njihov klub često kažnjava, organizuju se i traže po tribinama posmatrače ove organizacije. U Poljskoj, na primer, pre nekoliko godina, posmatrač FARE je morao da pozove policiju u pomoć, jer ga je "tvrdo jezgro" navijača prepoznalo/identifikovalo, pa su mu prišli…

"Ostani nasmejan. Mi smo sada u ulozi 'običnih turista', kao zabavljamo se", bio je dodatni savet posmatrača FARE-a novinaru "Njujork tajmsa".

Dok su njih dvojica prilazili stadionu, primetili su ogroman broj policajaca.

"Bilo je neobično mirno. Navijači su stajali ispred ulaza, grickajući semenke. A policajci, potpuno opremljeni, izgledali su 'smoreno', kao da se dosađuju. Ni unutar stadiona, pred utakmicu, nije bilo ništa drugačije. Osim izrazito pojačanog obezbeđenja, klub je apelovao na svoje navijače da se 'ponašaju'. Ipak, južna tribina, poznata po tvrdom jezgru navijača – Grobari – bila je puna", piše novinar "Njujork tajmsa".

Novinar je potom posmatrao posmatrača, dok je ovaj posmatrao publiku.

"Tokom utakmice posmatrač bi napravio nekoliko fotografija i povremeno bi aplaudirao posle akcije domaćeg tima, a onda bi brzo vratio svoj fokus na najvatreniji deo tribina. Najpre je primetio transparent 'South Guard', sa stilizovanim slovom O, sa keltskim krstom, široko rasprostranjenim neonacističkim simbolom o beloj nadmoći (u odnosu na druge rase). Ali u četvrtak uveče su oni čiji je transparent, prelepili trakom taj keltski krst, kako ne bi 'upadao u oči'. I 'sumnjiva' lobanja na drugoj zastavi ubrzo se pokazala kao benigna", piše novinar "Njujork tajmsa".

Neposredno pred početak utakmice, Grobari su razvili koreografiju sa ogromnim likom Lazara Hrebeljanovića, srpskim vladarom, koji je poginuo u čuvenoj Kosovskoj bici 1389. godine protiv Turaka. Koreografiju je pratilo glasno pevanje srpskog mašra, dodaje se u članku.

Posmatrači FARE dobro su upoznati sa lokalnim običajima, politikom, kulturom, istorijom. Ovaj posmatrač je zaključio da je koreografija, nesumnjivo, smišljena da provocira Albance, ali isto tako je konstatovao da se ne može smarati diskriminatorskom, odnosno da ne prelazi granice propisa.

"Jeste, provokativna je, ali ne implicira dublju poruku, tako da ovo nije dovoljno (za kaznu). Mi u izveštaju napišemo šta mislimo, šta je naš zaključak, ali moramo i da dokažemo nameru, koji je bio motiv, kako je to uticalo na 'žrtvu'", kaže koordinator programa FARE Pavel Klimenko o ovoj koreografiji Grobara.

Klimenko je naveo više primera iz Srbije, kako se krše discplinska pravila, odnosno šalju diskriminišuće poruke, pa je tako naveo derbi Crvena zvezda

– Partizan, kada je posmatrač FARE zabeležio homofobične poruke, pa je stadion potom Zvezde delom bio zatvoren na osnovu kazne UEFA.
Svestan je da je pred njim težak i dugotrajan posao.

"Utvrđivanje diskriminatorskog ponašanja, svesni smo toga, tek je prva stepenica. Promena načina ponašanja 'navijača' zahtevaće dugo, dugo vremena", dodaje Klimenko.

Anonimni posmatrač organizacije FARE, koji je bio u društvu novinara "Njujork tajmsa", kaže da je tužno što se bavi tim poslom.

"Ne mogu da verujem da se u 21. veku bavim ovim poslom, to je tužno. Ali, drago mi je kad vidim da ovaj naš posao daje rezultate", dodaje.

Navijači Partizana su tokom utakmice uzvikivali frazu "Kosovo je Srbija", potom je, uobičajeno, jedna tribina pozivala drugu da naizmenično to skandiraju.

"I ovo je bilo na granici prihvatljivog, jer potpada pot izražavanje političkog stava. Osim navedenog, ničeg drugog nije bilo. Partizan je postigao dva gola, sudija je svirao kraj, a posmatrač je bio i začuđen, pa i oduševljen što se nije dogodio nijedan incident", piše novinar "Njujork tajmsa".

Posle utakmice, publika je eksplodirala od sreće, a igrači Partizana su radosni napuštali teren, pevajući sa navijačima. Desetak minuta kasnije, izašli su iz svlačionica, pojedini bez dresova i ponovo su pevali sa navijačima.

Posmatrač FARE je bio zadovoljan.

"Pogledaj ih! Ovo je savršeno, ovo želimo!", govorio je novinaru "Njujork tajmsa".

Dok smo napuštali stadion, slao je SMS poruku delegatu UEFA, sa kojim se čuo ranije tog dana.

"Dragi predstavniče UEFA, nije bilo incidenata koje bih mogao da prijavim. Hvala na saradnji", napisao je posmatrač FARE.

Kurir
Foto: Facebook/Partizan is life

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter