Izvor:
07.12.2019 u 07:11
0

ODGOVOR KRITIČARIMA: Jokić ponovo onaj stari! Trideset poena srpskog centra! (FOTO)

Nikola Jokić je poslednjh dana bio meta brojnih kritika američkih novinara koji prate NBA. Sa Denverom nije ostvario novi trijumf minule noći, ali je naterao trenera da bude srećan iako se gostovanje jednom od trenutno najboljih timova lige, Bostonu, završilo porazom od 108:95 koji pritom uopšte nije dolazio u pitanje. Razlog za neoubičajeno zadovoljstvo Majkla Malona? Jokićev rekord sezone od 30 poena, posle brojnih "žalbi" da nije na nivou na kome može da bude.

Zamerali su mu što ne šutira više, optuživali da je po povratku sa reprezentativnih obaveza "nekako odsutan", pitali se da nije pretežak, brojali koliko dugo nije dao nijednu trojku (šest mečeva), a zapravo – sve su to bile posledice razmaženosti usled nestvarnih partija mladog centra iz Srbije, koji je i te američke novinare, i NBA aktere, dovoljno zadivio – da je prošle godine izabran čak i u prvu petorku lige, što nijednom našem košarkaškom asu nikada ranije nije pošlo za rukom.

Štaviše, njegovi ovosezonski proseci su gotovo identični prošlosezonskim, kada je i dobio to dosad najveće NBA priznanje, ali, to nije bilo dovoljno za neki "medijski aplauz". Nije, jer čitav tim igra drugačije.

Uljuljkani bravurama 24-godišnjeg centra, Nagetsi kao da su očekivali da će uvek on i samo on sve da rešava (što jeste umeo u minulom šampionatu da pokaže, u više navrata). Kada bi im Jokić prepustio dirigentsku palicu, sve bi se kao prah rasulo. I, zbog toga je "bio kriv". Pitali su se svi "Zašto nije vođa, kad to u suštini jeste?".

Minule noći im je odgovorio partijom kakvu su i priželjivali.

Samo, tih 30 poena, šut iz igre 13/21, tih 10 skokova, četiri asistencije, dve blokade, jedna osvojena i samo jedna izgubljena lopta za pola sata na parketu, nisu bili dovoljni.

Ostatak tima je šutirao 26/73 (35,6% "uspešnosti"). I to dan nakon što se naslađivao protiv očajnih Njujork Niksa. Misleći da će u sličnom stilu (21 trojka protiv Njujorčana) moći i u komšiluku (gde su dali samo pet trojki iz 30 pokušaja), Nagetsi su vrlo rano postali svesni da Seltiksi ne da nisu isto što i Niksi, već – baš naprotiv. Za tri minuta Boston je vodio su 14:6, uz rane četiri trojke. Jokićev odgovor, u vidu deset poena za samo osam minuta nastupa, malo je pokrenuo goste, ali ne i potpuno razbudio.

Boston je, naime, prvu četvrtinu "zatvorio" serijom 11:8, zacementirao vođstvo (33:26) i pored toga što je, predvođen Jokićem, Denver uspeo da već tada imao 18 poena iz reketa i šest ofanzivnih skokova. Ostatak tima je "debelo kaskao" za srpskim asom, šutirajući 1/8 sa distance.

Kada se u prva dva minuta druge deonice razgoropadio Džejson Tejtjum (osam poena u nizu za 41:26), bilo je jasno da će Denver teško stići zaostatak, iako su povratkom na parket starteri krenuli u dobrom smeru, a nizom od 8:2 smanjili zaostatak na podnošljivih 53:45 na poluvremenu.

Uz Jokićevih 14 poena i sedam skokova ušlo se u drugo, ali na svaki pokušaj gostiju "kelti" su imali savršeni odgovor. Taman Nagetsi priđu na -10, Boston serijom 11:0 u poslednja dva minuta treće četvrtine ode na 85:64. Krene novi povratak gostiju, dve uzastopne trojke vrate prednost domaćih na +18. Rezerve su na kraju privele meč kraju za Seltikse, koji su na distanci držali goste iz Kolorada iako nisu imali rešenja za Jokića. A uspeli su – jer Jokić i nije imao pravu pomoć.

O tome možda najbolje svedoči i podatak da je drugi najefikasniji član njegovog tima bio Džamal Marej, i to sa deset poena (šut iz igre svega 5/14), dok su Seltikse predvodili momci koje je letos Greg Popovič zvao u reprezentaciju SAD, Tejtjum (26 poena), Džejlen Braun (21) i Kemba Voker (19).

"Nikola je, očigledno, odigrao sjajno. Pogađao je sa svih pozicija. Ove noći je najpre želeo da pogodi koš rivala, pa sve drugo. A to mu je bilo i na drugom mestu (liste želja). Tek ako bi poslali još igrača na njega, uputio bi dodavanje. I to pravo. Znate… Ponekad možete i u porazima da pronađete male pobede. Način na koji je Jokić ovoga puta igrao za nas je – naša mala pobeda!", rekao je trener Denvera Majkl Malon.

Pokazujući i na terenu drugog po snazi tima Istočne konferencije a trećeg ukupno u NBA ligi, da uopšte nije zaboravio da igra košarku, Jokić je samo potvrdio klasu. Sada je potez na njegovim saigračima.

Uostalom, dao je "konačno" i trojku.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter