Izvor:
27.09.2018 u 20:41
0

UDOVIČIĆ I NAVRAČIĆ SLOŽNI: Sport neophodan za zdrav način života!

Sport je neophodan za zdrav način života, a da bi se ljudi, posebno deca, motivisali na bavljenje fizičkom aktivnošću, treba uložiti više vremena i pažnje, ali i sprovoditi konkretne aktivnosti da bi se taj cilj ostvario, poručili su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić. Oni su, na okruglom stolu organizovanom povodom prve Evropske nedelje sporta u Srbiji, ukazali na uticaj bavljenja fizičkim aktivnostima po zdravlje ljudi, ali i posledice koje to ima po ekonomiju jedne države.

– Naša istraživanja su pokazala da je danas jedan dinar uložen u sport, u infrastrukturu, odnosno u mogućnost bavljenja sportom, tri dinara manje uloženih u budućnosti u zdravstveni sistem i zdravlje cele nacije. To je ogromna ušteda – istakao je Udovičić.

Ministar je napomenuo da je Vlada Srbija započela sa "snažnom strategijom" izgradnje sportskih objekata, koji su svima dostupni, ali je istakao da je problem ako su ti tereni prazni, ako će "deca pre da odigraju partiju košarke na plejstejšnu, nego da uzmu loptu i igraju se na terenu sa drugarima". Prema njegovim rečima, zdravlje je preduslov "i jake ekonomije i snažnijeg društva i države".

– Ono što je najznačajnije je da je odlucnost svih donosioca odluka da moramo vise vremena, pažnje i konkretnih aktivnosti da usmerimo zarad zdravija u buducnosti, da motivisemo ljude da se bave sportom – poručio je Udovičić.

S njim se saglasio evropski komesar Navračić, koji je naglasio da je sport jako bitan, a da je zdrav život esencijalni element sporta, ukoliko se sport ne posmatra samo na profesionalnom nivou, već šire, kao životni stil.

– Kohezija društva je jako bitan faktor. Bitno da se upražnjavaju sportske aktivnosti na lokalnom nivou kako bi drustva bila kohezivnija, to je i ekonomski faktor jer sto je populacija vise sportski nastrojena, to ce biti i zdravija, a što je zdravila, to znaci da ćemo manje novca trositi za lecenje, a što manje novca trosimo na socijalne i zdravstvene usluge, mozemo više da ulažemo u sport – rekao je komesar.

Navodeći da je glavni neprijatelj evropskih zemalja gojaznost, Navračić je istakao da ankete pokazuju da 46 odsto stanovnika u Evropi nikada ne vežba, dok je samo sedam odsto skoro svakodnevno ili svakodnevno sportski aktivno.

– Zato moramo da napravimo koaliciju država članica, ne samo članica EU, već i država van EU, kao što je Srbija. Ove koalicije mogu da pomognu da se razvije novi program politike, više finansiranja za sportske aktivnosti i moramo da dopremo do običnih građana i njih ubedimo da budu aktivniji u budućnosti – rekao je komesar.

Na okruglom stolu, na kojem su učestvovali i rumunska ministarska sporta Joana Bran, predsednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Ðorđe Višacki, međunarodni rukometni igrač i trener Bogdan Venta i luksemburški olimpijski plivač Loran Karnol, posebno je istaknuta i uloga roditelja u podsticanju dece na bavljenje fizičkom aktivnošću.

Nakon okruglog stola, u Hali sportova "Ranko Žeravica" održan je mini-turnir u fudbalu, na kojem su učestvovala tri tima – jedan su čini novinari, drugi je predvodio komesar Navračić, a treći predsednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič. Komesar Navračić, rumunska ministarka Joana Bran, rukometaš Venta i šef delegracije EU u Srbiji Sem Fabrici uručili su tom prilikom originalne sportske suvernire osnivaču Humanitarne organizacije "Zajedno za život" Jovanu Simiću, koji će sutra biti ponuđeni na humanitarnoj aukciji "Sportski bazar" u Dorćol Placu. Evropska nedelja sporta, koja traje od 23. do 30. septembra, obeležava se prvi put u Srbiji mnogobrojnim aktivnostima koje u više gradova organizuju Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije, uz podršku Delegacije EU.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/VanjaUdovicic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter