Izvor:
03.06.2019 u 08:08
0

SRPSKI MARATONAC IZ NIŠA: Dvesta devet kilometara uz neprestano trčanje u periodu od dvadeset i četiri časa!

Saša Gacik, srpski ultramaratonac iz Niša pretrčao je neverovatnih 209 kilometara uz neprestano trčanje u periodu od 24 sata, a na 13 ultramaratonu koji je ovog vikenda održan na obali Palićkog jezera.

Njegova koleginica Valentina Nejković iz Atletskog kluba "Radnički" Niš je bila prva u ženskoj konkurenciji sa pretrčanih 197 kilometara za vreme celodnevnog maratona koji je specifična disciplina zato što iziskuje nadljudsku izdržljivost.

Gacik je ovim podvigom odbranio prošlogodišnju titulu prvaka na turniru kada je za 24 sata istrčao čak 223 kilometra od podneva do podneva.

Atletičari su se takmičili na stazama od 50 i 100 kilometara, ali u iscrpljujućim trkama od 6, 12 ili 24 časa na kružnoj stazi dužine 500 metara oko jezera. na ovogodišnjem turniru učestvovali su maratonci i ultramaratonci iz 11 zemalja sveta.

– Zadovoljan sam plasmanom, mada ne i rezultatom jer istrčanih 209km nisu trenutno moj realni domet u ultramaratonu na 24h. Uprkos izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima zbog kiše koja je padala neprekidno, trka je bila izuzetno uzbudljiva u prvom delu. Na žalost u kasnijem delu trke zbog odustajanja nekolicine favorita, bilo je veoma tesko motivisati se za postizanje boljeg rezultata. Drago mi je niška ultramaratonska škola još jednom potvrdila svoj primat, jer smo i u muškoj i u ženskoj konkurencij objedinili titule državnih rekordera i prvaka u ultramaratonu na 24 sata – izjavio je Saša Gacik.

Saša je u dresu AK "Radničkog" u Temišvaru u Rumuniji postigao svoj rekord u ovoj disciplini pretrčavši 224 kilometara za 24 sata. Nejkovićeva je za vikend na Paliću sa pretrčanih 197 kilometara osvojila državni rekord i direktno se plasirala na svetsko prvenstvo u ultramaratonu u Francuskoj.

Gacik svakako ovakve rezultate za srpski ultramaraton nije mogao da ostvari bez asisrtencije svog rođenog brata Ivice koji mu je sva podrška na stazama.

Saša je, inače, veteran 63. padobranske brigade iz Niša i učesnik je svih ratova na prostorima bivše Jugoslavije i Srbije i Crne Gore tako da je davno upoznao napore koji prevazilaze ljudske mogućnosti, a što je pokazao i ovog vikenda na Paliću.

Izvor: Kurir
Foto: Kurir/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter