Izvor:
11.11.2016 u 20:27
0

Učenik protiv učitelja: Gajić nije moj rival, spreman sam da vodim savez, jer sam učio od najboljih!

Jedan od najboljih srpskih odbojkaša u istoriji Vladimir Grbić, kandidat za novog predsednika Odbojkaškog saveza, izjavio je da je posle osam godina rada u Savezu i upoznavanja sa sistemom sazreo i da je spreman da preuzme rukovodeću ulogu.

– Po završetku igračke karijere vratio sam se u Srbiju, ovo je zemlja u kojoj treba da živim, radim i vratim ono što sam napravio u karijeri. To sam radio kroz organizaciju, kroz jezik na koji najbolje znam da komuniciram – kroz odbojku. Odbojka je moja pasija, moj život, prva ljubav. I sa te strane sam smatrao da prvo treba da se pripremim, edukujem, školujem, za jednu tako odgovornu funkciju – rekao je Grbić.

Kao prvi potpredsednik Saveza, Grbić je, kako istice, učio od najboljeg sportskog radnika na ovim prostorima (nekadašnjeg predsednika Aleksandra Boričića, trenutno predsednika Evropske odbojkaške federacije), kako i na koji način da uđe u sistem, prepozna ga i vrati, ne samo sportski, nego i ono što će biti rukovodeći aspekt.

– Savez nije nastao preko noći, građen je ciglu po ciglu 25 godina, ja koji sam igrao za reprezentaciju još od 1990. znam kako je bilo na početku. Rasli smo zajedno, sa mnogo truda, posvećenosti, čuvajući jedinstvo i integritet organizacije. Tako treba i da nastavimo, da stavimo zajednički interes na prvo mesto i da budemo svesni da kroz sport predstavljamo svoju zemlju i to radimo na najbolji način. Mislim da je to suština – ističe Grbić.

Prema njegovim rečima, OS nije samo jedna od najboljih organizacija u Srbiji i regionu, nego je prepoznata i na svetskom nivou, koja po svojim rezultatima i organizovanošcu predstavlja lidera među šest-sedam velesila, uprkos tome što nije velika i finansijska moćna.

– Upravo zato potrebno je zadržati ono što smo radili do sada, ljudi u OŠ jako dobro rade svoj posao i treba da nastave. Moja ideja, pre svega, je da se ne samo reprezentativne, nego i klupske strukture pojačaju, da se vidi kako i na koji način možemo odbojku i odbojkaške utakmice da doživimo kao praznik, da nam sale budu pune. Odbojka je porodični sport broj 1 u svetu i to je jedna od devet stavki razvoja FIVB, gde sam ja član dve komisije.

Grbić obećava da će kao covek koji nije navikao da "sedi u fotelji" doći do svakog mesta u Srbiji jer je baza presudna za razvoj odboje.

– S obzirom na da sam u poslednjih šest godina, razvijajući "bič volej" bio svuda u Srbiji i razgovarao sa puno gradonacelnika, mogu da obećam da ću ponovo doći do svakog, ne da mu pričam šta treba da radi, nego da vidim kako da mi kao organizacija i ja imenom i prezimenom pomognem. Moja ideja je da na taj način budem najkorisniji i najupotrebljivji. Najveći broj igrača dobijamo iz klubova za koje mnogi nisu ni čuli. Svesni smo da su uslovi teški, ono što imamo treba da zadržimo, osiguramo, da raširimo bazu, a moje je, da preko FIVB " dovučem" što više internacionalnih promocija, utakmica, kao i novih poslovnih partnera da osiguramo kontinuitet procesa. Možemo i više i bolje, uz ljude koji su sada u OŠ i jos nekim drugim mogu da odgovorim izazovu.

Za sada, sem Grbića, kandidaturu za novog predsednika podneo je Zoran Gajić, sa kojim je godinama sarđivao u državnom timu i zajedno su osvojili mnoge medelje, uključujući i zlatnu na Olimpijskim igrama u Sidneju.

– Za Gajića nikad ne bih rekao niti protivkandidat, niti rival. Mi smo toliko postigli zajedno i siguran sam da želimo isto – najbolje odbojci. Do 23. novembra ima još vremena, moguće je da će se pojaviti još neki kandidat, ali najvažnije je da svi kandidati treba da budu svesni da se radi u interesu odbojke i naše organizacije. Da pomognemo da OS bude primer, ne samo u Srbiji, nego i šire.

Pre izbora, koji su zakazani za 27. novembar, Grbić će, predstavljati Srbiju na Kongresu CEV-a, gde će kosovski savez formalno biti primljen u članstvo, nakon što je primljen u Svetsku organizaciju (FIVB).

Podsetimo, na Kongresu u Buenos Ajresu sada već bivsi predsednik Nenad Golijanin, mimo stava OS, odlucio je da bude uzdržan, što je izazvalo veliku buzru u javnosti, ali i u samoj organizaciji.

– Na neke stvari koje su se desili ne vreds se vraćati. Mi smo pred vanrednu Skupštinu dogovorili da izađemo zajedno i da prevaziđemo problem. To smo i pokazali, Golijanin je smenjen, ali najbitnije je da smo zadržali integritet organizacije. Mi predstavljamo odbojku i Srbiju i moramo da budemo svesni da i kada nastupamo javno u međunarodnim organizacijama moramo da ispoštujemo ono što je stav Vlade Srbije. Sa te strane neprimereno je da neko izražava svoje mišljenje i govori da je to mišljenje organizacije.

Grbić će sutra na Kongresu CEV-a u Luksemburgu "uzeti reč" i javno reći da je Srbija protiv prijema kosovskog saveza.

– Bili smo na sastanku u ministarstvu sporta i dobili legalitet od naše krovne organizacije. Nastupićemo na Kongresu, bez obzira što po dnevnom redu nije predviđena diskusuja, nego da se samo konstatuje prijem Kosova. Dgovoreno je da se javim za reč i da iznesem ono što je stav OS, potkovan odlukom Vlade, odnosno, da je stav OS protiv prijema Kosova u FIVB i CEV i da je tadašnji stav Golijanina bio njegov lični. Smatram da je važno da mi kao federacija nivoa pet, najvišeg nivoa, koju poštuju, pokažemo snagu. Nikom ne smemo da dozvolimo da se ponaša mimo aktuelne politike – zaključio je Grbić, osvajac zlate Olimpijske emdalje u Sidneju 2000. i bronzane u Atlanti cetiri godine ranije, vicešampion sveta 1998. i osvajač cetiri medalje na prvenstvima Evrope, ukljucujući i zlatnu u Ceškoj 2001. godine.

Tanjug
Foto: Voleywood.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter