-6°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Alo.rs

RUSKI SPORTISTI SE DOPINGOVALI: Osramotili i Putina i celu naciju

Posle godinu dana najkompleksnijeg angažmana i mobilizacije svih raspoloživih resursa Svetska antidoping agencija (WADA) objavila rezultate analiza 298 ruskih sportista od kojih je 145 bilo pozitivno na nedozvoljene supstance

Ruski sport bi uskoro mogao da pretrpi još jedan, najblaže rečeno težak udarac, ponovo zbog dopinga svojih sportista, pošto je Svetska antidoping federacija (WADA), nakon godinu dana analiza i provera, objavila rezultate novih doping testova 298 sportista iz ove zemlje.

Prema rečima predsednika Svetske antidoping federacije Vitolda Banke, ovim je okončana najobimnija i najveća pretraga koju je ova organizacija ikada preduzela.

WADA je saopštila da je od 298 ispitanih uzoraka kod 145 pronašla dokaze manipulacije, međutim taj broj bi mogao biti i veći, jer se čekaju rezultati još 57 uzoraka, koje je WADA naknadno otkrila u moskovskoj doping laboratoriji.

- Ovo je bila najkompleksnija istraga u istoriji. Velika mobilizacija, 24 terabajta podataka, stotine sportista iz 28 federacija, sjajan posao je odrađen. Istraga je donela velike rezultate - rekao je prvi čovek WADA Vitold Banka, prenose mediji.

Ruski sportisti su poslednjih pet godina predmet neprestane pažnje antidoping agencije, a sve je počelo skandalom nakon Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, kada je otkriveno da je veliki broj domaćih sportista uzimao nedozvoljena sredstva, i to, kako je ustanovljeno na osnovu izjava svedoka, uz punu podršku i nadzor države!

PROČITAJTE JOŠ I OVO

POLICIJSKI ČAS DO SUBOTE U PET UJUTRU: Penzioneri u šetnju dva puta

Kina odbila da SZO učestvuje u istrazi o poreklu koronavirusa

I DOBRA I LOŠA VEST: Doktorka Darija o korona virusu

TRAMP SE NAOŠTRIO Amerika pravi plan za kažnjavanje Kine zbog korone!

NESVAKIDAŠNJA PRIČA IZ ARANĐELOVCA: Polumaraton uz psa Garu (FOTO)

Nakon velike istrage koja je potom usledila, čak i špijunskih afera, Svetska antidoping agencija je prošle godine izrekla četvorogodišnju zabranu Rusiji za učešće na najvećim sportskim događajima.

Epilog kazne je da se ruske zastave neće vijoriti na narednim olimpijskim igrama, letnjim u Tokiju 2021, i zimskim u Pekingu 2022. godine, ali i na ostalim velikim takmičenjima, kao što su Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je na programu u Kataru

Posle najnovijih otkrića izvesno je da ruski sport čeka još jedna drakonska kazna.

- Ovo nije kraj puta, pošto je pronađeno još uzoraka za proveru u moksovskoj laboratoriji, i ta istraga je u toku - kaže Banka.

Tokom istrage, koja je prilično jasno ukazala na institucionalni doping ruskih sportista, zvaničnici države su sve vreme negirali umešanost u nedozvoljene radnje.

Svetska antidoping agencija, nakon najobimnije istrage, nije imenovala sportiste kod kojih je utvrđeno postojanje nedozvoljenih supstanci, samo se zna to da su članovi 27 međunarodnih sportskih federacija.

Rezultati najnovije istrage, kao što nalaže protokol, već su poslati na adrese 28 Antidoping organizacija (ADO) na dalju proveru, nakon čega treba očekivati potvrdu i odluku o suspenziji.

Krajnja instanca do koje će, kako kažu iz WADA, sigurno ići u slučaju da ADO ne potvrdi rezultate, je Sud za Sportsku Arbitražu u Lozani (CAS)

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar