Izvor:
06.03.2017 u 19:32
0

Evo zašto je atletika najbolji sport u Srbiji i kako od sportista pravi BOLJE ljude? (VIDEO)

Posle završenog Evropskog atletskog prvenstva u Beogradu možemo da konstatujemo samo jedno – atletika je definitivno kraljica sportova.

Ni u jednom sportu ne postoji toliko poštovanja, uvažavanja rivala i fer pleja kao u atletici.

Ne samog zbog činjenice da svi sportovi, ekipni i individualni, sadrže elemente atletike, već i zbog neverovatnog fer pleja, poštovanja, drugarstva koje ovaj sport donosi.

Gledao sam mnoge sportove uživo, a posle gledanja atletike shvatio sam da je ovo sport u kome se protivnici i veliki rivali najviše uvažavaju i poštuju.

Toga nema u ostalim sportovima ili ga nema bar na tom nivou.

U tenisu možete videti da Novak Đoković aplaudira Rafaelu Nadalu ili Rodžeru Federeru, Endi Mariju, za neki dobar potez tokom meča u međusobnom duelu, ali ga nećete videti sigurno da uživo gleda duel svog rivala i da mu daje podršku.

O ekipnim sportovima i da ne govorimo, tu sve češće dolazi do sukoba usled čestih kontakata među igračima. Jeste da se oni na kraju pozdrave i da je sve to posle utakmice zaboravljeno, ali ti pozdravi ponekad budu i protokolarni. Nikada nećete videti da neko bodri protivnika kad uradi dobar potez na meču. To je maltene zabranjeno.

I ne samo atletičari već i publika koja prati atletiku. Publika je podržavala svakog takmičara čak iako je on direktni rival našem takmičaru u borbi za što bolji plasman.

Atletika je pokazala da sportisti ali i publika pre svega treba da budu ljudi na prvom mestu. Tokom ova tri dana takmičenja u Beogradu video sam na bezbroj momenata kada takmičari iz iste discipline bodre jedan drugog.

Koliko je samo naš Mihail Dudaš aplaudirao zajedno sa ostalim ljudima u hali kada je neki njegov rival skakao u vis ili u dalj ili bacao kuglu. Iako je znao da time pomaže rivalu da bude bolji. To je i svrha podržati protivnika da bude bolji, jer ćeš samim tim i t b iti bolji i truditi se da ga pretekneš.

Upravo je nejgov najveći rival u borbi za bronzanu medalju u sedmoboju Čeh Helcelet prišao Mihailu prvi kada se srušio na stazu posle trke na 1000 metara.

Najčešće viđana scena na takmičenju je bila kada neki atletičar ima skok, bilo u vis, dalj ili s motkom, ili baca kuglu. On tada traži podršku publike aplaudiranjem, a osim publike često su i njegovi rivali aplaudirali u ritmu i davali mu podršku.

Naš Lazar Anić je prvi prišao Albancu Izmiru Smajiliju kada je osvojio zlato u skoku u dalj.

Jedna od lepših scena viđena je u finalu ženskog skoka u vis kada je mlada Litvanka Airine Palsuite osvojila zlato fenomenalnim skokom od 201 cm. Sve rivalke su aplaudirale posle stog skoka iako je to značilo da će neke od njih ostati bez medalje.

Pogledajte taj video:

U skoku u vis pobedila je Ekaterini Stefanidi kojoj je prva čestitala Šveđanka koja je bila treća.

Naša Ivana Španović je posle završetka finala uzela zastavu i otrčala počasni krug, a onda je zvala svoje rivalke da se slikaju sa njom, da ne slikaju fotoreporteri samo nju.

Za kraj pogledajte i video fer pleja sa Olimpijskih igara u Riju.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter