Izvor:
15.08.2018 u 13:07
0

Velike promene u svetskom tenisu: UKIDA SE DEJVIS KUP?

Čuveno reprezentativno takmičenje u belom sportu, koje je Srbija osvojila 2010. godine, prestaje da postoji nakon 118 godina i ustupa mesto Svetskom teniskom kupu

Godišnja skupština Međunarodne teniske federacije (ITF) koja se održava u Orlandu i na kojoj se nalaze 144 članice, sutra će odlučivati o sudbini Dejvis kupa, a ako je suditi prema dosadašanjim javnim nastupima i stavovima, čuveno takmičenje će otići u istoriju nakon 118 godina postojanja. Novo takmičenje zvaće se Svetski teniski kup.

Prema predlogu koji je predstavljen u februaru ove godine, ITF i Kosmos su dogovorili da ova investicijska grupacija uloži tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina. Dosadašnji format sa 16 najboljih reprezentacija bio bi zamenjen i to tako što bi 18 nacionalnih timova igralo turnir u trajanju od nedelju dana i to u dosadašnjem terminu finala Dejvis kupa, odnosno krajem novembra.

Ove reprezentacije bi bile podeljene u šest grupa po tri, a pobednici grupa i dve najbolje drugoplasirane selekcije bi se plasirale u četvrtfinale. Za razliku od Dejvis kupa u Svetskom teniskom kupu igrala bi se tri meča, dva u singlu i jedan u dublu.

Predsednik ITF Dejvid Hagerti ubeđen je da će njegov predlog dobiti potrebnu dvotrećinsku podršku, a zasad su ga podržale kontinentalne teniske organizacije Afrike, Azije i Južne Amerike. Za promene su javno i predstavnici tri od četiri Grend slem turnira.

Ali, da ne bude baš sve kako treba pobrinuli su se sami teniseri, koji su se pojavili sa jasnim pitanjem i izrazili zabrinutost za uspeh ove ideje. Naime, za finale dosadašnjeg Dejvis kupa u novembru bilo je potrebno da formu održe samo igrači iz dve reprezentacije, a po novom sistemu to bi trebalo da bude njih 70 iz 18 selekcija.

– Kako ćemo biti spremni za turnir koji počinje tri sedmice po završetku sezone? Kad ćemo odmoriti – pita se francuski teniset Luka Puj, dok njegov selektro Janik Noa možda i na najbolji način opisao šta će doneti najavljena promena.
– Prodali su dušu istorijskog takmičenja!

Zanimljivo je da će, ukoliko Dejvis kup bude "precrtan" domaćin prvog završnog turnira Svetskog teniskog kupa biti upravo Francuska ili Španija, jer su se za domaćinstvo prijavili Lil i Madrid.

kurir.rs
Foto: teniskisavez.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter