26°C

Beograd

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Sahranjene su mošti SVETOG SAVE (VIDEO)

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić, 1174. - 1236.) bio je raški plemić iz vladarske obitelji Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao svog osnivača.

Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana. Uz podršku vaseljenskog patrijarha je proglasio samostalnost raške crkve od Ohridske arhiepiskopije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Od rimskog Pape je isposlovao kraljevsku krunu i suverenitet za tadašnju Srbiju. Nakon krunisanja brata Stefana 1221. godine, radio je na jačanju crkvene organizacije, pokrštavanju "neznabožaca" i "jeretika" i iskorenjivanju raških bogumila.

Dan svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao "školska slava" u Srbiji i Republici Srpskoj.

Zbog jakog Savinog kulta, srpsko pravoslavlje se nekad naziva i svetosavlje.

Mošti Svetog Save prenete su iz bugarskog grada Trnova, 1236. godine i sahranjene u tek završenoj priprati manastirske crkve na današnji dan 1237. godine.

Šta se još dogodilo na današnji dan, 6. maja, saznajte u prilogu jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" vaše omiljene srećne televizije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar