32°C

Beograd

DOBRO JUTRO, SRBIJO: Šta će biti sa VERONAUKOM? (VIDEO)

Vraćanje veronauke u naše škole i prvi put uvođenje građanskog vaspitanja izazvalo je veliku polemiku 2001. godine.

Nakon 15 godina nastave, debata o tim predmetima ne prestaje.

Ministar prosvete Srđan Verbić predložio je da umesto kroz 12 godina osnovne i srednje škole učenici izučavaju ova dva predmeta samo tokom četiri godine osnovne škole.

U celu polemiku uključilo se i Udruženje građana, "Građanske inicijative" koje su u otvorenom pismu pozvale ministra da, o promeni plana i programa Građanskog vaspitanja, otvore široku javnu raspravu koja će omogućiti uključenost javnosti u reforme koje se sprovode u obrazovnom procesu.

Međutim, pre nekoliko dana, ministar Verbić je ocenio da je potrebna široka javna rasprava o svrsishodnosti i formatu nastave obaveznih izbornih predmeta građanskog vaspitanja i veronauke.

- Ako je igde potrebno da građani, i pogotovo stručna javnost, jasno izraze svoje mišljenje o nastavnom planu i programu, to je baš u slučaju predmeta koji razdvajaju i etiketiraju učenike još pre nego što nauče kako se nazivi ovih predmeta pišu - navodi se u odgovoru ministra Verbića na otvoreno pismo koje je uputio Udruženju građana "Građanske inicijative".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar