20°C

Beograd

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Preminula je najveća HEROINA srpske vojske - ZABORAVLJENA i PONIŽENA! (VIDEO)

Na današnji dan 1973. godine, nakon tri moždana udara, preminula je Milunka Savić - Gligorević, srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo". Ona je žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja! Ranjavana je u borbama devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka".

Ova lepa, stasita devojka 1912. godine prijavila se na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu, gde se registrovala pod imenom Milun Savić. U Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila se preobučena u muškarca. Njen pol otkrilo je bolničko osoblje, posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, skoro godinu dana posle pristupanja vojsci.

Bila je dobrovoljac i u Prvom svetskom ratu, kao deo "Gvozdenog puka", najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo". Za višestruko herojstvo dobila je Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama, na leto i jesen 1916. godine. Tu se istakla i u bici na Kajmakčalanu.

Posle rata je radila kao kuvarica, bolničarka, kontrolor u fabrici vojnih uniformi, a na kraju, nažalost, i kao čistačica. Sa jednom svojom i tri usvojene ćerke, odgojila je i iškolovala još tridesetoro dece koju je dovodila iz rodnog sela, radeći kao čistačica kancelarije direktora Hipotekarne banke.

Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Izabrala je da, umesto toga, živi u Beogradu, gde su ljudi brzo zaboravili njene zasluge.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa Happy televizije:

HappyTv.rs
Foto: Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar