30°C

Beograd

MILOVAN DRECUN ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Mi moramo mnogo aktivnije da delujemo na diplomatskom planu prema SAD!" (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

Katarina Korša je sa njim razgovarala o aktuelnim temama.

Na početku razgovora, Drecun je govorio o poseti francuskog predsednika Srbiji.

- Razvija snažno bilateralno partnerstvo na svim poljima, ima svoje viđenje kako treba da izgleda Evropska unija. Proces pristupanja Eu se ne dešava preko noći, on traje. Treba se približiti standardima koji vladaju u uniji, Makron kaže da prvo treba da se reorganizuje sama Evropska unija. Unija nikako ne može da se pozicionira kao samostalna globalna moć, kada se završi reorganizacija mogu da se prime nove članice. Mislim da će Makron veoma brzo shvatiti da zemlja koja želi da bude jedna od predvodnika unije mora da realizuje svoje geopolitičke pozicije, morate da pokažete da ste zaista spremni da integrišete Evropu. Makronova poseta će pomoći da ojača odnose sa Francuskom. Mi želimo naše odnose da gradimo na onome što je iskovano u Velikom ratu. Meni je najvažnije da se napravi prostor za ekonomske investicije. Francuzi i Nemci sada po prvi put rade zajedničke projekte. To pokazuje koliko je partnerstvo Nemačke i Francuske ojačalo. Problem Kosova i Metohije će obeležiti ovaj razgovor Vučića i Makrona. Ne verujem da Makron može sada prilikom posete da uradi nešto po tom pitanju. Bitno je da vodeće evropske članice shvate da rešenje treba da se pronađe ragovorima, da se postigne rešenje koje je kompromisno. Bitno je da se dobije podrška francuskog predsednika, ako bude čvrsto stajao na stanovištu da od Srbije ne može da se očekuje samo priznanje, onda je to veoma bitno. Mi tražimo da se Priština zaustavi u jednostranim akcijama i Makron može da ima tu značajnu ulogu. On traga za rešenjima i to radi veoma dinamično, veoma perspektivno - poručuje Drecun.

U nastavku je napomenuo da moramo usmeriti svoje diplomatske aktivnosti ka SAD.

- Ja mislim da SAD žele da zatvore kosovski problem, ali je pitanje na koji način, da li uvažavanje naših interesa ili ne. Mi moramo mnogo aktivnije da delujemo na diplomatskom planu ka SAD, moramo da razjašnjavamo mnoge situacije njima. Najveći broj svetskih državnika je bio u Srbiji, bilo bi dobro da i Tramp dođe. Nikada se ne organizuje neka poseta, a da ona doživi debakal, da se ništa ne postigne. Ono što je primetno u Srbiji od kada je Vučić predsednik je kada se organizuju posete da tu ima emocija. Jako je bitno da čovek ima dušu kada razgovara sa nekim - zaključio je Drecun.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar