12°C

Beograd

MILOVAN DRECUN ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Sadašnja Trampova administracija neće slučaj Bitići koristiti kao sredstvo za ucenjivanje!" (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, MIlovan Drecun.

Katarina Korša je sa svojim gostom razgovarala o slučaju braće Bitići.

- Veoma je snažno lobiranje u Americi, naročito preko ljudi iz Kongresa, da se taj problem reši. Bez obzira na to lobiranje, mi moramo da težimo da se svi slučajevi reše, ne sem se praviti diskriminacija u pravosuđu, da se jedan slučaj reši.Dvojica osumnjičenih za to su oslobođeni, jer nije bilo dokaza. Slučaj Bitići je veoma interesantan jer se uvek koristi deo te priče, oni jesu uhapšeni, oslobođeni i ubijeni. To jeste ubistvo koje treba da se reši, da bude rasvetljeno i kažnjeno. Na grobovima su amblemi OVK, što znači da su oni bili pripadnici te terorističke formacije, dakle, teroristi. Oni su dobrovolno došli, bili su pripadnici „Atlantik dobrovoljačke brigade“, bili su dakle, aktivni učesnici rata protiv naše zemlje i jesu bili teroristi, ali svejedno na to, to jeste ubistvo koje treba da bude rasvetljeno i kažnjeno - poručio je Drecun.

-Neki su obćavali predsedniku Vučiću da će se rešiti slučaj, i na kraju se ništa nije desilo. Svakako da će u narednom periodu to biti problema u odnosu između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Ali, to treba ostaviti da rešava pravosuđe. Kada ja tražim da se daju informacije o ubistvu braće Ristić, ako nećete ni dokumentaciju da nam date, onda nije moralno da insistirate na rešenju slučaja braće Bitići. Da li je moguće da se u Americi nešto desi bez posledica, kao što se kod nas desilo, da na sastanku sa pravnim savetnikom ambasade SAD tadašnje rukovodstvo Tužilaštva za ratne zločine da obećanje da će jednom mesečno informisati ambasadu o toku predmeta, da li je to moguće da se se dogodi u Americi? To su ti dvostruki kriterijumi i standardi. - ističe Drecun.

- Slučaj Orahovac je detaljno obrađen od naših nadležnih službi, to je predmet interesovanja Specijalizovanog tužilaštva koje treba da sudi OVK. Kada sam pozvao ambasadore zemalja koje imaju svoje zone odgovornosti u KFOR-u na Kosovu i Metohiji, samo su iz dve ambasade došli. Ja sam tada pokazao dokumentaciju, međunarodnu, da su oni veoma dobro znali i identifikovali zločine od strane OVK, ali ih nisu procesuirali, u okviru toga je i slučaj braće Ristić -

Drecun je istakao da smatra da sadašnja Trampova administracija neše slučaj Bitići koristiti kao sredstvo za ucenjivanje.

- Ova američka administracija neće slučaj Bitići koristiti kao sredstvo za ucenjivanje. To je Rezolucija koju treba Kongres da usvoji, da li će se administracija ponašati u potpunosti tako? Ova sadašnja administracija neće koristiti kao sredstvo snažnog pritiska, već će se usredsrediti na one elemente bilateralnih odnosa gde možemo da se usaglasimo i da napredujemo. Treba da pojačamo ekonomsku saradnju sa Amerikom, i smatram da moramo intenzivnije na spoljnom planu da gradimo odnos sa SAD. Morate da preko zajedničkih interesa da izgrađujete odnos. - zaključuje Drecun

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar