30°C

Beograd

NIKOLA NIKODIJEVIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Građani neće morati da putuju kilometrima da bi dobili jedan papir! U planu i novi most!" (VIDEO)

Gost najgledanijeg jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo", bio je predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević.

U razgovoru sa voditeljkom Katarinom Koršom on je podelio nove planove za decentralizaciju koja će biti sprovedena nakon usvajanja statuta koji će biti izglasan u četvrtak na osnovu koga će grad biti podeljen na dva dela: prvi deo koji će činiti deset gradskih opština i drugi deo sastavljen od sedam prigradskih opština.

- Suština novog zakona je da građanima olakšamo život i da poslove u administraciji pojednostavimo. I do sada je postojala podela u statutu između gradskih i prigradskih opština. Ovaj statut koji donosimo u četvrtak upravo će to i potvrditi. To se radi iz praktičnih razloga. Građani neće morati da putuju kilometrima da bi dobili jedan papir. Biće potrebno vremena da sistem zaživi. Ovo je početak šireg uključivanja građana u proces odlučivanja kada je u pitanju lokalna samouprava. Sada usvajamo statut koji će omogućiti početak spuštanja nadležnosti i pružiti mogućnost da se delegira određena vrsta poslova sa Beograda na opštine. Statut omogućava otvaranje informativno-uslužnih centara. Neke opštine su po broju stanovnika prevazišle neke gradove i njih je neophodno decentralizovati. Nastavićemo da razrađujemo proces decentralizacije i da prebacujemo proces odlučivanja na opštine - izjavio je Nikola Nikodijević.

Predsednik skupštine grada najavio je i jedan novi plan za našu prestonicu koji će biti posebno značajan za građane Novog Beograda.

- Tri su ključne teme na svakoj sednici STATUT, REBALANS BUDŽETA i PLANOVI jer su planovi osnov za investiranje u grad Beograd. Jedan od planova je i novi pešačko-biciklistički most koji će povezivati Novi Beograd i Adu Ciganliju. Po planu to ne može biti saobraćajni most jer nije logično da idete kolima sa Novog Beograda na Adu - rekao je Nikodijević.

Happytv.tv
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar