20°C

Beograd

U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU" PITAMO: Da li ste spremni da markirane odevne komade zamenite autentičnim, dobijenim tehnikom PUSTOVANJA? (FOTO)

Pustovanje-vune (presovanje vune) je tradicionalna etno tehnika za izradu materijala od vune i kao stari zanat je zapravo najstariji poznat zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja.

U emisiji "Prelo u našem sokaku" gostovale su Jasminka Popović i Ljubica Babić, koje su rekle nešto više o ovom starom zanatu:

- Pustovanje ili filcovanje je skoro zaboravljena tradicionalna veština koja se prenosi generacijama. Tom tehnikom se mogu izrađivati razni odevni i ukrasni predmeti. Potiče iz Azije od nomadskih naroda koji su gajili ovce, a bila je poznata od davnina i u Evropi - rekla je Jasmina, ali i dodala da je vuna materijal kome se svi rado vraćaju:

- Vunica je privatno vlakno, koje je jedno vreme bilo zapostavljeno iz razloga što je "zastarelo". Međutim, u poslednje se svi vraćaju prirodnim materijalima. Dobro je poznato da je vuna odličan termoizolator, kao i da odlično stimuiše cirkulaciju, zbog toga su je sari ljudi nosili tik uz kožu - objasnila je gošća emisije.

Njena koleginica dodala je šta se sve može napraviti korištenjem pustovanjem, a jedan detalj posebno je privukao pažnju:

- Zahvaljujući ovoj staroj tehnici mogu se napraviti razni odevni i ukrasni predmeti, torbe, šalovi, šeširi, nakit... Posebna draž ovih proizvoda je što su autentični, što bi se reklo, pravi srpski proizvod. Posebno interesantno, i ljudima neverovatno, je da se pustovanje mogu napraviti čizme. Da, dobro ste čuli, čizme od vune - rekla je gospođa Bojić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar