19°C

Beograd

VITEZ U "PRELU U NAŠEM SOKAKU": Za vino je vaćna ljubav!

Subotičko-horgoška vinska regija je deo prostrane panonske nizije koja se prostire između reka Dunava i Tise a ovde pokriva pojas severno od Subotice i Palića.

Iskustvom vinogradara i vinara uz prirodan odabir sorti grožđa koje su najbolje prilagođene lokalnoj klimi i pretežno peščanom terenu – stvorena su vina visokog kvaliteta.

U toj regiji postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koja su poznata van granica naše zemlje.

Istorija proizvodje vina

Tokom 300-godišnje istorije proizvodnje vina na peščarama oko Subotice i Palića, najbolji period u proizvodnji vina je bio od 1880ih do 1980ih godina. Danas smo ovde svedoci renesanse u proizvodnji vina kroz spoj tradicionalne i savremene tehnologije.

Autohtona vina

Autohtona vina su sveža, reska, blago kisela imaju voćne komponente i živahna su. Vina koja najbolje oslikavaju karakter peska su stare sorte vina: belo vino kevedinka i crveno vino kadarka. Uz njih su se očuvale i druge stare sorte autohtonih vina. Danas se, takođe, mogu naći i nove sorte vina, nove za ovaj vinski region, poput šardonea, rizlinga, kabernea, sovinjona i merloa. I stare i nove sorte vina subotičko-horgoške peščare osvajaju brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

Gost u našem studiju bio je Aleksandar Toković vitez vina.

- Vitez vina je pojam koji datira iz 2000. godine. Vinski red se te godine i pojavio kao i sama priča o redovima. Subotička vina su sa peska i jedna su od najboljih, kao i ova priča o vinskim redovima koja je jako lepa. Zadatak svih ljubitelja vina je de štite kulturu vina, upoznaju ljude sa vinom i proizvođačima kao i svih onih koji vole i bave se vinom. Ono što je važno za vino je ljubav jer je vino i traži, traži i poštovanje. Uz vino se samo lepe stvari mogu desiti – rekao je Aleksandar Toković.

Specifična odora krasi svaki red.

- Svaki vinski red ima prikladnu oderu. Naša vina su sa peska i vinari prave dobra vina. Vinski podrumi, vinarije i salaši su za uživanje – istakao je vitez vina.

Happytv.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar