20°C

Beograd

"PRELO U NAŠEM SOKAKU" NA VALJEVSKIM VODOPADIMA: Taorska vrela jedan u nizu bisera netakvute prirode!

Valjevo ima povoljan geografski položaj koji se ogleda u blizini više važnih saobraćajnica, kao što su Ibarska magistrala magistralni put koji vodi ka Jadranskom moru, Bosni i Hercegovini, Mačvi i Vojvodini kao i pruga Beograd-Bar i pruga Valjevo-Loznica. U Valjevu se Jablanica u Obnica spajaju u reku Kolubaru. U Kolubaru se, na teritoriji Valjeva, takođe ulivaju reke Ljubostinja i Gradac.

U Petnici, na 5 km od Valjeva, nalaze se otvoreni bazeni i tereni za male sportove, kao i veštačko jezero na reci Pocibravi— stecište kupača i ribolovaca

Valjevo ima ogromne turističke potencijale. Divčibare su blizu.

- Centar okruga, Valjevo je grad koji ima istorijski trend i kulturu. Moderan je grad i imamo bogatu turističku ponudu. Kulu Nenadović, Narodni muzej, manastire I crkve, Divčibare koje su udaljene 38 km od Valjeva, pitoma planina sa netaknutom prirodom u koju se ulaže sve vise, Naš poznati košarkaš Miloš Teodosić ulaže u tu planinu i imaćemo sportski kamp namenjen deci I imamo veliki broj dečijih odmaraišta. Putevi su nam dobi i sve se vise ulaže u njih - rekla je Ana Marković i dodala.

- Naš kraj je poznat po manastirima, najpoznatiji su manastir Lelić koji se nalazi u istoimenom selu i on je zadužbina vladike Nikolaja, tu je i manastir Ćelije na levoj obali reke Gradac, on je zadužbina kralja Dragutina, manastir Jovinja posvećen rođenju Sv. Jovana KrstiteIja i manastir Pustnja.

Malo ljudi zna da u Valjevu postoje vodopadi. Taorska vrela su jedan u nizu bisera valjevskog kraja.

- Mi smo ove godine počeli da dočekujemo goste u Taorskim vrelima. Sada mogu kada dođu da se odmora u da probaju gastronomske specijalitete, da vide netaknutu prirodu kada dođu iz grada. Na Taorskim vrelima je bilo devet vodenica. Jedna je obnovljena, a nastojimo da obnovimo i druge. Vodenica koja je obnovljena sada melje brašno i naše vredne domaćice uzimaju brašno iz vodenice – rekao je Milan Jovanović iz udruženja za razvoj turizma.

Ako bi u Valjevcu rekli da se nalazite u Tešnjaru, znali bi gde ste. Valjevo ima svoju ulicu koja je čuver istorije, a to je Tešnjar. Ova ulica predstavlja sliku kako je izgledala Srbija i Valjevo iz 19 veka. Tešnjar je središte jednog grada. Ulica u kojoj se odvijao društveni život. Od starih zanata je opstala berbernica, tašnjarska radnja, voskara i radnja koja izrađuje narodne nošnje. Tešnjar je korišćen u našoj kinematografiji. Danas je Tešnjar slika minuih vremena. Uveče je ovaj kraj pun ljudi. Omladina izlazi I to je moderan deo grada koji predstavlja stecište omladine I izlalzaka. Ulica za svakoga ima po nešto, a na kraju avgusta meseća u njoj se održavaju Tešnjarske večeri.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar