20°C

Beograd

"PRELO U NAŠEM SOKAKU" O SOFESTU: "Brend Sopota živi već četrdeset sedam godina i nadamo se da će potrajati još dugo"!

Emisija "Prelo u našem sokaku" sa voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Bojanom Davidović, vodi nas u prelepi gradić blizu Beograda - Sopot.

Današnji gost emisije : Suzana Anastasov Marković - Direktorka centra za kulturu Sopot.

Recite nam nešto o najpoznatijem festivalu pod nazivom "SOFESTS".

Što se tiče kulture, filmski festival je jedna od najpoznatijih manifestacija. To je brend Sopota „SOFEST“ živi već četrdeset sedam godina nadamo se da će i još više živeti. Ljudi iz okolnih opština dolaze da prisustvuju filmskoj manifestaciji to je jedan spektakl, nije Holivud jer nemamo crveni već zeleni tepih. Festival je atraktivan , glumci dolaze kočijama u Centar za kulturu gde je sedište festivala. On je pored filmske produkcije propraćen izložbama, muzičkim događajima, muzejskim eksponatima. To je jedan kompletni polivalentni kulturni događaj - rekla je Suzana Anastasov.

Šta je jedna od najvećih turističkih atrakciji pored SOFEST-a?

Najzanimljiva priča vezana je za Kleopatrinu česmu.

"Kleopatrina česma nalazi se u selu Nemenikuću u blizini Sopota u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Kleopatra, ćerka kneza Aleksandra Karađorđevića i Perside, umrla je jako mlada sa svega 20 godina. Njeno telo je na putu iz Beograda za Topolu ostavljeno preko noći u staroj crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice. Devojke su u toku noći izatkale pokrov za princezu a ožalošćena kneginja je dotadašnji, svileni poklonila nemenikućkoj crkvi gde se i danas čuva. U znak zahvalnosti knez Aleksandar je u crkvenoj porti izgradio česmu koja je bila u upotrebi vek i po".

Izvor:Happytv.rs
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar