19°C

Beograd

"PRELO U NAŠEM SOKAKU" U SRCU ŠUMADIJE SA SNEŽANOM MILISAVLJEVIĆ: "Slavimo 200 godina od proglašenja prve moderne prestonice u Srbiji!

U današnjoj emisiji "Prelo u našem sokaku" voditeljaski par Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem vodimo vas pravo u srce Srbije - u grad industrije, kulture, obrazovanja i ljubavi za sve njegoce posetioce, Kragujevac.

Gost današnje emisije je Snežana Milisavljević - direktor Gradsketurističke organizacije Kragujevac.

- Iako je Uroš govorio o izvozu mašina za Kinu, kao i o izvozu oružja za neke od države Afrike, moram da ga prekinem jer Kragujevac je pre svega grad ljubavi pa tek grad proizvodnje, to je duša i srce Srbije. Ako želite da osetite sve mirise i ukuse Srbije, tradiciju i kulturu življena na ovim prostorima morate doći u Kragujevac.

Kragujevac nisu samo Šumarice i Fića, 200 godina je od proglešnja Kragujevca kao prve moderne prestonice u Srbiji. Čime se to još dičite?

- Gde god da odemo, kada kažete Kragujevac i Fića i Šumarice, to su prve asocijacije ali mi smo i grad u kome su osnovane prve srpske institucije i ono što mnogi ne znaju da je u našem gradu prvi put usvojen najliberalniji ustav ondašnje Evrope 1835, osnovana prva gimnazija u Srbiji, prve zanatske škole i začeci uiverzitetskog obrazovanja se vezuje za Kragujevac, ali i početak industrijalizacije. Ovde su prvi put štampane Serbske novine, prva električna sijalica je ovde uključena, prva galerija, prvi bal, prve igre na sreću, škola crtanja i slikanja itd... Mi slavimo 200 godina od proglašenja Kragujevca kao moderne prestonice Srbije i taj jubilej je obeležen manifestacijama, konceratima i brojnim izvedbama.

Za čime turisti najviše tragaju?

- Pa za našim lepotama, našom kulturom i tradicijom jer to je najverniji prikaz našeg življenja. Možete da vidite sastavni deo ruta, gastronomija naših krajeva, nošnja. Naravno, za mlade je prilagođeno i niz festivala kao Arsenal FEST, Šumadija FEST, Vajb FEST.

- Kada su u pitanju kulturne manifestacije po njima smo poznati, takođe i po sajmovima to je sajam turizma i poljoprivrede. Mora da pomenem prvi sprski teatar, muzička škola...To je veliki moderan i urbani cenatr, sportski i sajamski grad, kulturni, ali mi veliku pažnju obraćamo na seoski turizam.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar