7°C

Beograd

VLADIMIR IVANOVIĆ NAJAVIO TURISTIČKU MANIFESTACIJU "KOSIDBA NA RAJCU": "Ove godine će se takmičari 14. jula oprobati na tvrdoj planinskoj travi!"

Nastavljamo da upoznajemo Srbiju.

U toku emisije "Prelo u našem sokaku" naša voditeljka, Teodora Savić, je razgovarala sa direktorom Turističke organizacije Ljig, Vladimirom Ivanovićem.

Vladimir Ivanović nas je pozvao na turističku manifestaciju "Kosidba na Rajcu". Govorio je o tradiciji ove manifestacije, a i o pravilima učestvovanja.

- Sam vašar od koga je sve počelo traje preko 120 godina, a opština Ljig već 50 godina organizuje turističku manifestaciju „Kosidba na Rajcu“. „Kosidba“ se održava uvek nedelju dana posle Petrovdana, ranije su se livade kosile od Vidovdana do Petrovdana. Posle jednog velikog praznika sledi „Kosidba na Rajcu“. Imamo revijalni deo takmičenja, gde se učesnici pojavljuju u narodnim nošnjama svog kraja, dolaze da pokažu kako se to nekada radilo, odnosno kako je to važan i težak posao. Učesnika ima iz Srbije, okruženja, Republike Srpske, Federacije... oni su u takovzvanoj „letnjoj nošnji“, dakle imaju bele pantalone, košulje, nose slamene šešire. „Otkos“od pet metara širene se ne može nigde drugde videti u svetu, sem na Rajcu. Zlatna kosa je nagrada u takmičarskom delu, takmičari takođe nose narodne nošnje, ali su to pobednici iz drugih takmičenja. Ove godine će se takmičari 14. Jula oprobati na tvrdoj planinskoj travi.- najavio je Ivanović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar