21°C

Beograd

TELEMASTER ISTRAŽUJE: Srbija među rekorderima u Evropi po troškovima hrane!

Domaćinstva u Srbiji tokom godine prosečno troše oko 64.500 dinara, a najviše novca ide na hranu, pokazuju najnovije analize Privredne komore Srbije. Ipak, situacija u zemljama Evropske unije je drugačija - tamo stanovnici najveći deo budžeta troše na režije.

Ekipa Telemastera istraživala je zbog čega se struktura troškova u našoj zemlji razlikuje od evropske, kao i u kom pravcu će se ona menjati sa povećanjem plata i poboljšanjem životnog standarda u Srbiji.

Sa više od 30 odsto ukupnih mesečnih troškova koje izdvaja za hranu, Srbija je među rekorderima u Evropi. U celoj Evropskoj uniji prošle godine je za hranu u proseku potrošeno 1.860 evra, a u Srbiji 926 evra. Šta nam ovaj podatak govori?

Zbog toga su, kako objašnjava Malinović, razlike u platežnoj moći i kulturološke razlike potrošača glavni razlozi što Srbija i Evropska unija imaju drugačiju strukturu troškova. U evropskoj je, već godinama, stanovanje na prvom, a u Srbiji na drugom mestu.

Promena struktura troškova u Srbiji i njeno približavanje evropskoj moguća je sa porastom platežne moći, ocenjuje Malinović.

Činjenicu da se u našoj zemlji pojede i popije trećina svega što se zaradi objašnjavaju i specifične navike potrošača.

Struktura troškova u Srbiji i zemljama Evropske unije ipak se podudara u jednom –gotovo isto novca troši se na alkoholna pića i duvan.

Kada je reč o slobodnom vremenu, građani evropskih zemalja troše tri puta više za kulturu i rekreaciju. Ipak, to ne znači, dodaje Malinović, da Srbi nemaju kvalitetan odnos prema kulturi, već da su cene kulturnih sadržaja u našoj zemlji znatno niže nego u Evropskoj uniji.
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar