VREME BRZO PROLAZI: PRVA KNJIGA DOBRICE ERIĆA OBJAVLJENA PRE 60 GODINA!

Ove godine navršilo se šest decenija od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića (1936-2019) - "Svet u suncokretu" i tim povodom izdavačka kuća "Kreativni centar" objavila je novo izdanje njegove knjige "Naša gošća godina" uz ilustracije Marice Kicušić.

- Erić piše pesme kao što tkalja tka ćilim ili kao što devojka veze vez: s puno šara, boja, ukrasa, koji se prepliću i prelivaju. Zato njegove pesme liče na ucvetale voćke u proleće i na grane teške od plodova u jesen - rekao je Dragiša Vitošević, poznati srpski književni istoričar, teoretičar, kritičar, pripovedač i antologičar.

Veliki pesnik, pisac i novinar Dušan Radović istakao je: "Šarene slikovnice Dobrice Erića prepune su lepih imenica i lepih prideva, bogate kao krošnje drveća, uzavrele kao košnice, guste kao život u travi. Presipaju se od obilja, jedva staju u usko korito njegovih stihova".

Dobrica Erić, pesnik, prozni i dramski pisac, rođen je 1936. godine u selu Donja Crnuća, u Gruži, u Šumadiji, gde je, čuvajući stada i obrađujući zemlju, proveo čitavu mladost. 

Svoj zavičaj, detinjstvo i drage osobe opevao je u mnogim pesmama koje su pune slika i boja, setnih osećanja i radosti. 

Satkane su od šara i čarolija, od ljubavi prema prirodi i čežnje za detinjstvom. 

Kao profesionalni pisac i kazivač svojih pesama, Dobrica Erić je u zrelim godinama živeo u Beogradu, ali i u svom rodnom kraju, koji je zauvek ostao motiv njegovih stihova.

Knjiga "Naša gošća godina" nastala je u vreme kada je Erić bio član redakcije "Poletarca", poznatog časopisa za decu koji je izlazio u Beogradu sedamdesetih godina 20. veka. 

Sećajući se tog perioda, Dobrica Erić je pričao o tome kako je pred svojim velikim prijateljem Dušanom Radovićem, tada glavnim urednikom "Poletarca", govorio pesmu o godišnjim dobima. 

Ona se Radoviću toliko dopala da ga je nagovorio da opiše sve mesece. 

Tako je nastala ova zbirka, a prvo objavljivanje bilo je upravo u "Poletarcu". 

Do sada je objavljeno više stotina knjiga s poezijom i prozom Dobrice Erića, a među njima mnoštvo onih koje su za decu. 

Najlepše među njima su: Vašar u Topoli, Slavuj i sunce, Ogrlica od grlica, Torta sa pet spratova, Dobrica - čobanska torbica, Reka s ružom rimovana, Dolina suncokreta, Car pčelar, Od ratara do zlatara, Pesme o svicima, Pismo kraljici cveća, Deca sa zlatom lipe u kosi i druge. 

"Kreativni centar" je od sada objavio Erićeve knjige "Velika pesma o jednom malom jagnjetu", "Svitac pšeničar i vodeničar", "Priča iz mravljeg sveta", "Blago voća i povrća", "Sunčeva deca" i "Priča duga tri lanca iz lovačkog ranca".

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro