KULTURNI CENTAR BEOGRADA: Od večeras nove izložbe!

Izložba fotografija Branibora Debeljkovića (1916-2003) pod nazivom "Lica" biće otvorena večeras u Galeriji "Artget", dok će u Likovnoj galeriji biti postavljena izložba "Eksteritorije" Marka Stojanovića.

Majstor fotografije, nosilac titula EFIAP (Ekselencija Međunarodnog saveza fotografske umetnosti), umetnik sa više od 200 samostalnih i kolektivnih izložbi, profesor na FDU od 1976. do 1983, istoričar i teoretičar fotografije sa više od stotinu članaka, Debeljković je zauzeo mesto vodeće ličnosti u srpskoj fotografiji druge polovine 20. veka.

Brojka od više hiljada fotografskih dela najubedljivije svedoči o kakvom je pregnuću reč. 

Ovaj impresivan podatak, uobičajeno, uzrokuje poteškoće u odabiru fotografija za izložbu, međutim, u ovom slučaju, nije ih bilo, kažu u Kulturnom centru Beograda, jer je prof. Debeljković sam načinio izbor fotografija, tematski se nedvosmisleno opredelivši za portret i to portret koji je u njegovom opusu nastajao više od 50 godina.

Prof. Debeljković nije dočekao i da postavi svoju poslednju izložbu, ali ju je ostavio koncipiranu.

Sve fotografije, koje će biti izložene, pripadaju kolekciji profesorove unuke Milene Debeljković, koja je pohranjena u Narodnoj biblioteci Srbije.

Izložbu "Eksteritorije" Marka Stojanovića čine fotografije iz istoimene serije koje beleže paletu ljudskog delanja od Njujorka do Hošimina. 

Jedan fokus ove serije jesu fotografije zumiranih eksteritorija - urbani ili asocijativni pejzaži koji zrače melanholijom ćorsokaka. 

Drugi fokus su manji objekti, predstavljeni kao fotografske fusnote, koji slave savremenu ljudsku produkciju. 

Prikupljanje ovih minijaturnih objekata, od militantnih društvenih igara do neobičnih memorabilija, za autora predstavlja čin preventivne arheologije. 

Stojanovićeve "Eksteritorije" su slika zrelog antropocenog okruženja - portret koji nastaje u trenutku prelaza iz visoke renesanse u manirizam, oslikava mikro devijacije u savremenom blagostanju.

Pomenute izložbe biće otvorene do 29. avgusta, a program u Galeriji "Podroom" se neće realizovati tokom avgusta zbog radova u galeriji. 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro