BEOGRAD: Ulica po književniku iz Gvatemale!

 

U Beogradu je danas, u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i Gvatemale Sandre Hovel Polanko, svečano otvorena ulica koja nosi naziv istaknutog gvatemalskog književnika i nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

Dačić je podsetio da je u martu ove godine u Gvatemala Sitiju svečano otvorena ulica nazvana po našem nobelovcu Ivi Andriću.

- Pored činjenice da su oba nobelovca kroz svoju književnost maestralno ''oslikavali'' sopstvene zemlje, regione i epohe, ističući univerzalne vrednosti i istovremeno ih približavajući svetskoj čitalačkoj publici, ono što spaja dvojicu velikana jeste i podatak da su bili vrsni diplomatski delatnici - rekao je Dačić.

On je dodao da je dodeljivanje imena ulicama u Beogradu i Gvatemala Sitiju po znamenitim nobelovcima, važan korak ka približavanju srpskog i gvatemalskog naroda.

Prema Dačićevim rečima, građani Srbije će se, čitajući stranice opusa Migela Anhela Asturijasa, jednog od najznačajnijih stvaralaca latinoameričke književnosti, u delima poput "Gospodina predsednika" i "Gvatemalskih legendi", upoznati sa istorijom Gvatemale, njenom bogatom kulturom i tradicijom njenih autohtonih naroda.

Istovremeno će, kaže, naši prijatelji u Gvatemali, čitajući remek-dela poput "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika", imati mogućnost za bolje razumevanje istorije i kulture Balkana i složenih odnosa naroda ovih prostora.

Dačić je istakao da Gvatemala, koja je hiljadama kilometara daleko i dva puta veća od Srbije principijalno i odlučno brani integritet Srbije, te podsetio da je ta zemlja glasala protiv prijema KiM u UNESKO, a zatim i protiv prijema u Interpol, na čemu joj je Srbija zahvalna.

Ministarka spoljnih poslova Gvatemale Sandre Hovel Polanko je kazala da se na ovaj način uspostavljaju bolji odnosi između dve vlade kroz kulturu.

- Produbljujemo jedno novo poglavlje našeg istoriskog prijateljstva. Ovaj događaj je važan kako za Gvatemala Siti, tako i za Beograd -  rekla je Hovel Polanko.

Prema njenim rečima, otvaranje ulice u Beogradu predstavlja dalje jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podsetio je da je gvatemalski knjižvnik promovisao njihovu kulturu i narod u svetu.

On je rekao da je prijateljstvo između dva naroda decenijsko i izrazio uvrenje da će će se produbljivati i da će biti dugovečno.

- Mi cenimo napore Gvatemale i u podržavanju Srbije u vezi sa očuvanjem integriteta i sve što su uradili da ne priznaju samoproklamovanu nezavisnost Kosova - poručio je gradonačelnik.

Književnik Migel Anhel Asturijas, rođen je u Gvatemali 10. oktobra 1899, a preminuo je u Madridu 1974. godine.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1967. godine

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro