Izvor:
20.10.2019 u 20:14
0

I VOJSKA SRBIJE NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA: MINISTARSTVO ODBRANE imaće svoj štand !

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svoj štand, a državni sekretar Aleksandar Živković je okupljene na otvaranju štanda podsetio na reči našeg nobelovca Ive Andrića da "ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život".

On im je poručio da je uveren da neće ostati ravnodušni kada pogledaju izdanja Ministarstva odbrane i da će mnoga od njih poželeti da pročitaju.

Rekao je i da će Ministarstvo odbrane i izdavačka kuća Medija centar "Odbrana" do kraja godine predstaviti 150 publikacija, da će većina biti objavljena na srpskom jeziku, ali i da ima onih koja će se štampati na drugim jezicima.

Jedna od njih je monografija "Spomen sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije – Ogledalo istorije i tradicije 1804-1918.", a Živković je pomenuo kao posebno važnu Ediciju "Ratnik" pokrenutu prošle godine.

Ove godine ta edicija ima već 12 naslova, dragocenih svedočanstava o onome što se događalo pre 20 godina tokom odbrane od NATO agresije.

– Na najskromniji način, novim, dopunjenim izdanjem odužujemo se i junacima otadžbine, pripadnicima Vojske i Policije koji su položili svoj život u odbrani otadžbine od agresije i šiptarsko terorističkih separatističkih snaga na Kosovu i Metohiji- kazao je državni sekretar i uahvalio svima onima koji su doprineli da vojno izdavaštvo ove godine bude bogatije za 150 novih naslova.

Živković je rekao i da je slogan "Pamtimo knjigom", koji je odabran za ovogodišnji nastup imperativ onoga što se danas događa u sferi vojnog izdavaštva i vojne profesije.

Ceremoniju otvaranja štanda, koji se nalazi u prstenu Hale 1, intoniranjem državne himne "Bože pravde" uveličali su Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", nakon čega je goste pozdravio najbolje rangirani kadet 140. klase Vojne akademije potporučnik Stefan Milićević.

– Kroz moje ruke su prošle mnoge knjige – i dobre i loše, ako se knjiga uopšte može nazvati lošom. I svaka je ostavila utisak, svaka me naučila nečem novom i drugačijem. Knjige daju čoveku ono što je čoveku potrebno, one opuštaju i leče. Knjiga ne zaboravlja, i pomaže nama da ne zaboravimo- rekao je Milićević.

U saopštenju MO navodi se da je interesovanje javnosti za knjige Medija centra "Odbrana" tokom 2019. potvrdilo značajno mesto i ulogu izdavačke delatnosti Ministarstva odbrane, ne samo u sistemu odbrane, već i na izdavačkoj mapi Srbije.

Pod sloganom "Pamtimo knjigom" Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od 20. do 27. oktobra predstaviće se vojnim knjigama, delima istorijske tematike, publicistikom, geopolitikom, vojnom tehnikom, vojnim zdravstvom, umetnošću, a takođe i udžbeničkom literaturom namenjenom Univerzitetu odbrane.

tanjug.rs
Foto: ministarstvo odbrane

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter