Izvor:
28.10.2019 u 16:00
0

U HUMANITARNE SVRHE: Prodate slike iz KNJIGE Gorana Vesića za 4 miliona!

Humanitarna aukcija slika kojima je ilustrovana „Knjiga o Beogradu” zamenika gradonačelnika Gorana Vesića održana je danas u Teatru „Vuk”. Prikupljeno je 4.105.000 dinara, a sredstva od 34 prodate slike će biti uplaćena na račune Zadužbine „Dositej Obradović”, „Vukove zadužbine”, kao i za nastavak lečenja dečaka Filipa Ivanovića iz Smedereva.

Slika „Kalemegdan, tridesetih godina 20. veka” dostigla je najvišu cenu i prodata je za 200.000 dinara, a Goran Vesić je na aukciji kupio slike „Knez Mihailo i kneginja Julija” i „Kralj Milan Obrenović”. Početna cena svake slike iznosila je 120.000 dinara.

Autor slika, akademski slikar Nebojša Đuranović je istakao da je rad bio zahtevan i težak, pre svega jer njegov slikarski opus do sada nije bio okrenut gradskom pejzažu.

– To je bio svojevrstan dug prema Beogradu, pošto sam rođeni Beograđanin, a nikada nisam radio nešto slično, pa mi je ideja da se okušam u tom žanru bila izvanredna. Za relativno kratko vreme uspeli smo ne samo da objavimo knjigu sa mojim slikama već i da organizujemo aukciju, što je takođe veoma važno – rekao je Đuranović i dodao da će ljudi koji kupe slike imati izuzetno lepu uspomenu na Beograd.

Upravnica Zadužbine „Dositej Obradović” Mirjana Dragaš rekla je da slike koje su bile izložene na aukciji predstavljaju Beograd iz prošlih vremena.

– Zahvalni smo svim učesnicima aukcije, a pre svega Goranu Vesiću, koji je humanitarnom aukcijom zaokružio čitavu priču vezanu za „Knjigu o Beogradu” – rekla je Mirjana Dragaš.

Upravnik „Vukove zadužbine” Stevan Vejinović izrazio je zahvalnost na donaciji i rekao da je u pitanju veliki dar za unapređivanje sadržaja i rada ustanove na čijem se čelu nalazi.

– Planiramo da napravimo monografiju u kojoj će biti predstavljene sve donacije koje je „Vukova zadužbina” dobila od osnivanja do danas – rekao je Stevan Vejinović.

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter