U HUMANITARNE SVRHE: Prodate slike iz KNJIGE Gorana Vesića za 4 miliona!

 

 

Humanitarna aukcija slika kojima je ilustrovana „Knjiga o Beogradu” zamenika gradonačelnika Gorana Vesića održana je danas u Teatru „Vuk”. Prikupljeno je 4.105.000 dinara, a sredstva od 34 prodate slike će biti uplaćena na račune Zadužbine „Dositej Obradović”, „Vukove zadužbine”, kao i za nastavak lečenja dečaka Filipa Ivanovića iz Smedereva.

Slika „Kalemegdan, tridesetih godina 20. veka” dostigla je najvišu cenu i prodata je za 200.000 dinara, a Goran Vesić je na aukciji kupio slike „Knez Mihailo i kneginja Julija” i „Kralj Milan Obrenović”. Početna cena svake slike iznosila je 120.000 dinara.

Autor slika, akademski slikar Nebojša Đuranović je istakao da je rad bio zahtevan i težak, pre svega jer njegov slikarski opus do sada nije bio okrenut gradskom pejzažu.

– To je bio svojevrstan dug prema Beogradu, pošto sam rođeni Beograđanin, a nikada nisam radio nešto slično, pa mi je ideja da se okušam u tom žanru bila izvanredna. Za relativno kratko vreme uspeli smo ne samo da objavimo knjigu sa mojim slikama već i da organizujemo aukciju, što je takođe veoma važno – rekao je Đuranović i dodao da će ljudi koji kupe slike imati izuzetno lepu uspomenu na Beograd.

Upravnica Zadužbine „Dositej Obradović” Mirjana Dragaš rekla je da slike koje su bile izložene na aukciji predstavljaju Beograd iz prošlih vremena.

– Zahvalni smo svim učesnicima aukcije, a pre svega Goranu Vesiću, koji je humanitarnom aukcijom zaokružio čitavu priču vezanu za „Knjigu o Beogradu” – rekla je Mirjana Dragaš.

Upravnik „Vukove zadužbine” Stevan Vejinović izrazio je zahvalnost na donaciji i rekao da je u pitanju veliki dar za unapređivanje sadržaja i rada ustanove na čijem se čelu nalazi.

– Planiramo da napravimo monografiju u kojoj će biti predstavljene sve donacije koje je „Vukova zadužbina” dobila od osnivanja do danas – rekao je Stevan Vejinović.

 

 

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro