GRAD BEOGRAD SPREMA MILIONE: Opštine će finansirati radove na stambenim zgradama!

 

Grad Beograd omogućiće opštinama da ulože bespovratna sredstva u stambene zgrade, najavio je pomoćnik gradonačelika Andreja Mladenović.

Mladenović je danas najavio da će na sledećoj sednici Skupštine grada biti i predlog izmene odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, koji predviđa da lokalna samouprava može da finansira tu vrstu radova.

Pripremljena je i odluka koja se tiče uvođenja urbanističkih zona i blokova, čime će se stvoriti i uslovi da gradske opštine budu te koje će raspisivati konkurse i odobravati sredstva za radove na stambenim zgradama.

- Veliki je posao pred nama, a stanari i skupštine stanara valjalo bi da budu spremni za to, pripremom tehničke dokumentacije i projekata - naveo je Mladenović.

On je rekao da će gradske opštine imati mogućnosti da određena sredstva raspodele za tu namenu "možda ove, a sigurno sledeće godine", saopštio je Beoinfo.

Objasnio je da urbanističkih zona ima 17, koliko i opština, koje su podeljene na blokove i celine.

- Grad do sada nije podeljen na ovaj način, a važno je to što će opštine za blokove moći da raspisuju konkurse - pojasnio je Mladenović.

On je podsetio da je 2018. godine u gradskom budžetu bilo 770 miliona dinara za uređenje fasada, ove 1,4 milijarde dinara, a sledeće bi trebalo da bude isto toliko.

- Gradske opštine će obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica deset odsto - precizirao je Mladenović.

Kad je reč o vrsti radova na zgradama, Mladenović je dodao da nije samo estetski momenat bitan, već i bezbednost i energetska efikasnost stambenih objekata.

On je napomenuo i da nije reč o redovnom održavanju već o investicionim ulaganjima koja će unaprediti svojstva zgrada.

 

Izvor: tanjug
Foto: Arhiva/ istinomer.rs/ printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro