Izvor:
08.11.2019 u 10:55
0

GRAD BEOGRAD SPREMA MILIONE: Opštine će finansirati radove na stambenim zgradama!

Grad Beograd omogućiće opštinama da ulože bespovratna sredstva u stambene zgrade, najavio je pomoćnik gradonačelika Andreja Mladenović.

Mladenović je danas najavio da će na sledećoj sednici Skupštine grada biti i predlog izmene odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, koji predviđa da lokalna samouprava može da finansira tu vrstu radova.

Pripremljena je i odluka koja se tiče uvođenja urbanističkih zona i blokova, čime će se stvoriti i uslovi da gradske opštine budu te koje će raspisivati konkurse i odobravati sredstva za radove na stambenim zgradama.

– Veliki je posao pred nama, a stanari i skupštine stanara valjalo bi da budu spremni za to, pripremom tehničke dokumentacije i projekata – naveo je Mladenović.

On je rekao da će gradske opštine imati mogućnosti da određena sredstva raspodele za tu namenu "možda ove, a sigurno sledeće godine", saopštio je Beoinfo.

Objasnio je da urbanističkih zona ima 17, koliko i opština, koje su podeljene na blokove i celine.

– Grad do sada nije podeljen na ovaj način, a važno je to što će opštine za blokove moći da raspisuju konkurse – pojasnio je Mladenović.

On je podsetio da je 2018. godine u gradskom budžetu bilo 770 miliona dinara za uređenje fasada, ove 1,4 milijarde dinara, a sledeće bi trebalo da bude isto toliko.

– Gradske opštine će obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica deset odsto – precizirao je Mladenović.

Kad je reč o vrsti radova na zgradama, Mladenović je dodao da nije samo estetski momenat bitan, već i bezbednost i energetska efikasnost stambenih objekata.

On je napomenuo i da nije reč o redovnom održavanju već o investicionim ulaganjima koja će unaprediti svojstva zgrada.

Izvor: tanjug
Foto: Arhiva/ istinomer.rs/ printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter