18°C

Beograd

BEOGRAD POSTAJE EVROPSKA FILMSKA PRESTONICA: Filmski centar Srbije slavi 60. rođendan!

Ugostićemo najuticajnije ljude iz oblasti filma u Evropi na obeležavanju jubileja - 60 godina od osnivanja Filmskog centra Srbije, kazao je Tanjugu Gordan Matić direktor FCS.

Matić je podsetio da je Filmski centar Srbije nastao je iz Instituta za film, u Beogradu 1959. godine i da je šest decenija trajanja tako vredne institucije kulture dokaz kontinuiteta izuzetne kinematografije koja je nastajala na ovim prostorima.

"Na obeležavanje našeg vrednog jubileja, 17. i 18. decembra, u goste nam dolaze predstavnici Filmskog centra Francuske, Ministarstva kulture Italije, filmskih centara Mađarske, Rumunije, Grčke, Albanije iz novonastalih zemalja sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Njihov dolazak nam potvrđuje da je srpska kinematografija veoma važna u Evropi", kazao je Matić i zahvalio se svim ozbiljnim profesionalcima koji su vodili Filmski centar Srbije pre njega, jer su od te institucije kulture učinili mesto za poštovanje čitave Evrope.

Matić je posebno ponosan, kaže, na novu generaciju srpskih filmadžija kojoj je Filmski centar Srbije pružio podršku u 2019. godini.

"To su ljudi čije će stvaralaštvo obeležiti naredne decenije naše, a nadam se i evropske kinematografije. Raduje me što osam reditelja ove godine započinje svoje profesionalno delovanje u srpskoj kinematografiji stvaranjem dugometražnih igranih filmova. Imamo i četiri debitanta dugometražnog dokumentarnog filma. Sve to je ozbiljan izazov i za mnogo veće evropske kinematografije i prvi put se događa u našoj kulturnoj sredini", kaže Matić i dodaje da uticaj srpske kinematografije u regionu raste.

Kako kaže, svim tim mladim autorima je zajednička energija i strast koju ispoljavaju prema ideji nastajanja filma.

"S druge strane, njihove estetike i razumevanje filma su potpuno drugačiji. Dugo nismo imali takvu generaciju, jer su se mladi srpski reditelji, uglavnom, okretali marketinškim izazovima, kako bi što udobnije obezbeđivali svoju egzistenciju. Srećan sam što ćemo u nardna dva ili tri meseca imati premijere debitantskih filmova nekoliko reditelja koji čekaju pozive sa svetskih festivala. Nema sumnje da je Srbija na prostoru Balkana jedna od najznačajnijih kinematografskih sila", kazao je Matić.

Među planovima Filmskog centra za narednu godinu Matić je istakao decentralizaciju delovanja institucije kulture koju vodi.

"Bićemo prisutni kroz različite programe u Novom Sadu, Novom Pazaru, Subotici, Nišu Leskovcu, Zaječaru. Naša ideja je da ponudimo programe i komuniciramo sa ljudima na teritoriji čitave Srbije koji plaćaju porez i na taj način pomažu snimanje filmova i nastajanje kinematografije u našoj zemlji", kazao je Matić i najavio program "Scenariji u fokusu", u okviru kojeg će ugledni i ozbiljni profesionalci u oblasti filmskog scenarija iz SAD i Evrope doći u Srbiju.

"Na taj način neke uticajne ljude iz svetskih kinematografija pripremamo za filmove koji će u Srbiji nastajati 2021. i 2022. godine", kazao je Matić.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva


Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar