Izvor:
20.11.2016 u 23:07
0

Velike promene u funkcionisanju stambenih zgrada: Pročitajte šta nam sve donosi novi Zakon o stanovanju

Vlada Srbije usvojila je novi Zakon o stanovanju, čiju je izradu inicirao Grad Beograd, a on bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri već krajem meseca, štoće doneti mnoge novine u zgradama prestonice.

Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova što će nama kao Gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima – rekao je Vesić gostujući na televiziji "Studio B".

Ovo su neke od novina koje donosi nov Zakon o stanovanju, koje će i rešiti mnoge muke Beograđana:

Privremeni upravnik

Zgrade ubuće neće moći da budu bez skupštine stanara a lokalna samouprava biće ovlašćena da postavlja privremene upravnike.

– Više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara – rekao je Vesić.

Nacrt zakona predviđao je da tamo gde stanari ne mogu da se slože ko će voditi skupštinu stanara, opština će prinudno uvesti profesionalnog upravnika, kojeg će stanari plaćati, uglavnom oko 300 dinara po stanu. Evidenciju profesionalnih upravnika vodiće Privredna komora Beograda.

Većinska odluka biće apsolutna za sve

Vesić je pojasnio da su promenjena i pravila u radu skupštine stanara i sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira.

– Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove poput curenja vode pa će se kvar lakše popravljati. Pored toga više neće postojati predsednik skupštine stanara već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara – rekao je Vesić.

Briga o fasadama, liftovima i krovovima biće proglašena javnim interesom, pa će lokalna samouprava imati odrešene ruke da se o njima stara, ako to ne učine skupštine zgrada. Ukoliko inspektor proceni da fasada na zgradi nije bezbedna, da su delovi skloni padu ili da je jednostavno ružna, moći će da naredi stanarima da je poprave.

Ako to ne urade dobrovoljno, lokalna samouprava će angažovati firmu da to obavi, ali će vlasnicima stanova isporučiti račun. Oni koji ne budu izmirili dug, naći će se na spisku izvršitelja za naplatu.

Obavezno prijavljivanje podstanara

Vlasnici koji iznajmljuju stanove imaće obavezu da profesionalnog upravnika zgrade (koji će postojati u zgradama sa 30 i više stanova) obaveste o zakupcu (ime, prezime, evenutalno JMBG). To će doneti i mogućnost veće naplate poreza na kirije od 20 odsto koji danas plaća tek oko jedan odsto stanodavaca.

Kazne od 5.000 do 50.000 dinara

  • Kada stanari oštete delove zgrade (zidove, vrata, prozore)
  • Ako se stanar oglušite o upozorenja komunalnog inspektora jer mimo kućnog reda pravite buku
  • Ako stanar ugrožava prostor i slobodno kretanje komšija( bicikli, kolica, žardinjere po hodnicima)
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter