Izvor:
27.12.2016 u 22:06
0

Epidemija na području Beograda: Registrovano skoro trideset hiljada obolelih!

Na teritoriji Beograda prijavljena je danas epidemija gripa, a epidemilog Gradskog zavoda za javno zdravlje Garotić Ilić kaže da je u pitanju srednji intenzitet aktivnosti, te objasnila da to ne znači i da je proglašena epidemija.

Epidemiju gripa na teritoriji Beograda prijavio je danas GŽZ Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović – Batut".

– Mi smo danas prijavili epidemiju gripa na teritortiji Beograda s obzirom na to da je na teritoriji grada registrovan srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa – rekla je za Tanjug Ilić.

Ona je pojasnila da prijava epidemije ne znaci i proglašenje epidemije, te da proglašenje epidemije na nivou Srbije radi Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta Batut.

– Mi smo epidemiju prijavili Institutu Batut, a proglašenje ide kada je epidemija od većeg epidemiološkog i javno -zdravstvenog značaja. Tada epidemiju proglašava Ministarstvo zdavlja na predlog Instituta Batut – precizirala je ona.

Prijava epidemije gripa, kako kaže, ništa bitnije ne menja jer su svim zdravstvenim ustanovama još prošle nedelje predložene mere kako da se ponašaju, te da te mere ostaju na snazi i sada pri prijavi epidemije.

– Sve zdravstvene ustanove imaju komisiju za intrahospitalne infekcije i imaju svog epidemiologa. U zavisnosti od zdravstvene ustanove , epidemiološke situacije, oni će odlučivati da li će biti ograničenih poseta ili čak zabrana poseta na odeljenjima koji su sa povećanim rizikom – pojašnjava naša sagovornica.

Tokom prošle nedelje domovi zdravlja u Beogradu su registrovali povećan broj obolelih kako od akutnih respiratornih infekcija, tako i od oboljenja sličnih gripu.

Registrovano je oko 27.000 obolelih od akutnih respiratoirnih infekcija, što je za 10 odsto više nego u nedelji koja joj je predhodila i registrovano je oko 1.600 obolelih od oboljenja sličnih gripu, ško je oko 4,7 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Garotić Ilić pojašnjava da se epidemija gripa proglašava kada postoji masovno oboljevanje ljudi sa teškim oblikom bolesti, a u pojedinim slučajevima čak i smrtnim ishodom, kada oboljhevanje ima uticaja na ekonomske i društvene tokove.

Ona kaže da je preporuka za roditelje da bolesnu decu ne šalju u školu i vrtiće.

– Preporuka za vrtić je da svako dete sa simptomima koji ukazuju na respiratornu infekciju vaspitačice izoluju do dolaska roditelja – zakljucila je naša sagovornica.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter