Izvor: Tanjug
07.08.2020 u 19:33
0

DOBRA VEST! Nije izolovan virus Zapadnog Nila kod komaraca u Beogradu

Prema nalazima laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine kod komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila, saopštila je danas Gradska čistoha.

Kako se navodi, oprečnim informacijama koje javnosti plasira Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, ukazujući „da je virus registrovan“, sugrađani se zbunjuju, stvara se panika bez razloga i narušava ugled i poverenje u Gradsku čistoću, kao i rad stručnjaka Sektora ekologije i unapređenja životne sredine, koji sprovodi mere suzbijanja komaraca.

Direktor Gradske čistoće Marko Popadić je izrazio zabrinutost zbog plasiranja takvih informacija, kao i nevericu u „mogućnost da zaraženi komarci izbegavaju samo klopke koje Čistoća postavlja širom Beograda“.

„Malo je verovatno da u više od 290 klopki za izlovljavanje komaraca, koje na mesečnom nivou postavlja naš Sektor ekologije i unapređenja životne sredine, baš ni u jednoj ne pronađemo komarca zaraženog virusom Zapadnog Nila, već da ti komarci uđu samo u klopke Zavoda za biocide. Mi smo samo tokom jula testirali 9.650 izlovljenih komaraca i ni u jednom nije izolovan virus“, naveo je Popadić.

OVO MORATE ZNATI

DRAMA U INDIJI: PUTNIČKI AVION skliznuo sa piste i PREPOLOVIO SE!

PREMINUO pulmolog Vladimir Žugić! Zvaničan uzrok smrti NIJE POTVRĐEN!

DETALJI SMRTI poznatog košarkaša: Majkl Odžo TRAGIČNO preminuo na TRENINGU!

On je istakao da apsolutno ne postoji razlog da se informacija o otkrivenom virusu prećuti, te dodao da se stiče utisak da nekom odgovara da kaže da je virus ipak registrovan.

„Nažalost, zbog toga trpe sugrađani, jer se netačnim informacijama unosi neosnovana panika. Iako smo apsolutno sigurni u naša laboratorijska testiranja, ipak želimo da stavimo tačku na oprečne informacije i zbog toga ćemo uzorke koje smo testirali tokom jula poslati na eksternu kontrolu u laboratoriju u Kraljevu, koja je referenta državna laboratorija za ispitivanje virusa i jedna od najboljih u Srbiji“, istakao je Popadić.

Rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće Milica Rajković kaže da je to preduzeće na osnovu ugovora sa Gradom Beogradom ovlašćeno da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi postavljajući klopke za komarce, svakodnevno, na više različitih lokacija širom grada.

„Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, vidimo da su rezervoari virusa Zapadnog Nila mirni. Prema njihovim podacima u okruženju naše zemlje još uvek nema pojave virusa u pticama i konjima. Ukoliko se rezultati promene odmah ćemo o tome obavestiti javnost i dati sve potrebne preporuke“, rekla je Rajković.

Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000807 ili putem adrese ekologija@gradskacistoca.rs.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter