Izvor:
04.05.2017 u 07:59
0

OPASNO: Sivi pacovi osvajaju Beograd!

Zbog najezde glodara u toku je njihovo suzbijanje na Novom Beogradu i Voždovcu, a do kraja godine biće obavljeno u svim gradskim opštinama

Zbog najezde sivih pacova i domaćih miševa počelo je sistematsko suzbijanje glodara na Novom Beogradu i Voždovcu i trajaće do 30. juna.

Kako navode iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, glodarima je čovek stvorio odgovarajuće uslove u urbanoj i ruralnoj sredini, te pacovi i miševi imaju izobilje hrane, vode i skloništa, a nemaju prirodnih neprijatelja. Predviđeno je da će se do kraja godine deratizacija izvršiti u svim gradskim opštinama.

Prema rečima biologa Velizara Ristića, mesta povoljna za razvoj glodara su divlje deponije, neuređene zelene površine, nehigijenska naselja i kanalizacija. Štetočine su prenosioci velikog broja bolesti, kao što su tularemija, leptospiroza, tuberkuloza, tifus, kuga, besnilo… Žrtve ovih zaraza su ljudi i domaće životinje.

Ristić savetuje građane da održavaju red i čistoću podrumskih i pomoćnih prostorija, kao i zelenih površina.
Treba onemogućiti pristup glodarima time što će se zastakliti prozori prostorija, izbetonirati pod, zakrpiti sve rupe koje im omogućavaju ulaz, redovno izbacivati otpad i kabasto smeće – naglasio je Ristić i zamolio građane koji primete glodare da prijave problem na telefon Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Kurir
Foto: Istrebljivac.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter