Izvor:
09.06.2016 u 14:37
0

BEOGRAD SLAVI SLAVU: Ovo je trasa spasovdanske litije

Litija povodom Spasovdana, slave Grada Beograda, biće organizovana danas od 11.30 centralnim gradskim ulicama, a prethodno će u Vaznesenjskoj crkvi biti služena praznična liturgija.

Domaćin slave Vaznesenja Gospodnjeg, poznatijeg kao Spasovdan, biće pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević koji je pozvao sve žitelje grada i njihove goste da dodju na slavu.

On je podsetio da je Spasovdan praznik koji ne poznaje etničke i verske razlike, praznik koji praznuju svi.

Prema njegovim rečima, krsna slava Beograda ukazuje na to kakav je bio život grada koji je kroz istoriju bio stalno rušen, ali se uvek i izdizao iz pepela.

Spasovdanska litija, na čijem čelu će biti Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda iz 1938. godine, krenuće u 11.30 iz ulice Admirala Geprata, do Kneza Miloša, Kralja Milana, Knez Mihajlovom, Pariskom ulicom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije do Vaznesenjske crkve i Admirala Geprata.

Prvo stajanje biće kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, dok je treće i poslednje stajanje na kraju u dvorištu Vaznesenjske crkve. Prethodno će patrijarh Irinej služiti prazničnu liturgiju koja počinje u 9.00 sati.

U vremenu prolaska litije, od 10.00 do 15.00 časova, iz Knez Mihailove ulice biće uklonjeni svi pokretni objekti. Biće ukinuta i taksi stajališta u Kolarčveoj ulici i na Terazijama. Zabranjeno će biti parkiranje u ulici Admirala Geprata od Dobrinjske do Kneza Miloša i u Dobrinjskoj od Kraljice Natalije do Admirala Geprata.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Današnji način proslave gradske slave uobličen je 1862. godine, a pošto nije slavljena od 1946. godine, obnovljena je 1992. godine.

Vaznesenje Gospodnje slavi se 40 dana nakon Uskrsa.

Izvor: Beta
Foto: YouTube Printscreen/13zoki

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter