ČUVAMO ŽIVOTNU SREDINU: U Beograd stižu prvi ELEKTRIČNI autobusi

 

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da uskoro u Beograd stižu električni autobusi čime će grad postati jedini u Evropi koji će imati jednu ekološki čistu autobusku liniju.

- Grad Beograd je izdvojio 2,6 miliona evra kojima je kupljeno pet autobusa kineske kompanije „Hajger”, a radi se o jednoj od najvećih fabrika za proizvodnju autobusa koja u jednom danu proizvede čak 70 ovakvih vozila. Uporedo sa njihovim dolaskom radi se na izgradnji punjača, a ta linija će nositi oznaku 1E i saobraćaće između Belvila i Vukovog spomenika - rekao je Vesić.

Autobusi će ići u razmaku od 12 do 15 minuta, punjači će biti na početnoj i poslednjoj stanici, a sa punjenjem u trajanju od 10 minuta ovi autobusi mogu da pređu 20 kilometara. Autobusi su srednje veličine i mogu da prime oko 80 putnika, biće zelene boje i čime grad želi da doprinos očuvanju životne sredine.

- Plan nam je da sledeće godine nastavimo sa kupovinom takvih vozila sa idejom da centar grada bude pokriven električnim vozilima, što je praksa u svim razvijenim zemljama - rekao je Vesić.

U narednim godinama čitav deo centra grada između Zelenog venca, Braće Jugovića, Trga republike i Pariske ulice biće pretvoren u pešačku zonu, rekao je on.

- U Direkciji za građevinsko zemljište u toku je tender za radove na Obilićevom vencu i taj deo biće pretvoren u pešačku zonu, Ulica maršala Birjuzova takođe će biti pešačka zona samo što će ulaz i izlaz iz garaže biti iz te ulice. Pretvaranje u pešačku zonu zahteva i nova parking mesta te ćemo izgraditi nekoliko garaža u tu svrhu - dodao je on.

„Parking servis” je blizu dobijanja građevinske dozvole za garažu na Studentskom trgu, izmestiće se okretnica, a na predlog premijera Vučića tu će biti i spomenik Zoranu Ðinđiću, dodao je Vesić.

- Svi ti radovi biće sinhronizovani te ćemo na tom mestu dobiti garažu sa više od 700 parking mesta što će omogućiti građanima koji dođu u pešačku zonu da tu ostave svoje automobile - zaključio je Vesić.

 

Tanjug
Foto: Twitter/IAB China Autos

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro