Izvor:
11.07.2017 u 20:45
0

OPASNA BILJKA SE POJAVILA U BEOGRADU: Izaziva opekotine na telu, pročitajte kako da je prepoznate!

U leto prošle godine u Beogradu je pronađena nova vrsta za floru Srbije koja u kontaktu sa kožom pri sunčevoj svetlosti izaziva opekotine.

Heracleum Sosnowskyi Manden, ili divovska mečja šapa je zabeležena na području Srbije prvi put u junu ove godine. Primerci su pronađeni u okolini Beograda (Kovilovo) i velika je verovatnoća da ih ima i na drugim mestima u Srbiji (pre svega pored rečnih tokova).

Razgovarali smo sa doktorom Nenadom Sekulićem i botaničarkom Vericom Stojanović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji su nam potvrdili postojanje ove biljke u Srbiji. Oni ističu da u kontaktu sa ovom biljkom, budući da sadrži jedinjenje furanokumarina dolazi do upale kože kada je koža izložena suncu ili UV-zracima. U početku je koža crvena i počinje svrab. Tada se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati.

Ukoliko dođe do kontakta sa kožom, dobro isprati vodom i sapunom. Posebno izbegavati kontakt sa biljkom po sunčanom danu (fototoksičan efekat).

KAKO JE PREPOZNATI

Heracleum sosnowskyi je dvogodišnja ili višegodišnja biljka. Visoka je od 100 do 300 cm. Stablo je čvrsto i slabo dlakavo sa ljubičastim mrljama. Na gornjoj površini listovi su bez dlaka dok su na naličju malo dlakavi. Donji listovi podeljen u tri segmenta koji nisu duboko urezani. Cvetovi su beli a ponekad ružičasti. Cvetanje obično traje od juna do avgusta.

Ukoliko sumnjate da ste prepoznali divovsku mečju šapu sosnovskog:

– Ne dirajte je golim rukama,

– Ne dozvolitite deci da se igraju blizu nje,

– Ne prenositite je na druga mesta i nemojte davati seme radi daljeg rasađivanja usled dekorativnosti,

– Obavestitite Zavod za zaštitu prirode Srbije da ste je pronašli.

Najpoznatiji invazivni predstavnici ovog roda su Heracleum mantegazzianum (divovski svinjski korov) koji još nije zabeležen u Srbiji i može da izazove slepilo i ozbiljna oštećenja kože. Svinjski korov može da izazove ozbiljne opekotine i mnogo je toksičniji od mečje šape.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter